Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Japonsko v piatok predstavilo plány na kontrolu vývozu 23 položiek používaných na výrobu polovodičov. USA totiž tlačia na svojich spojencov, aby obmedzili prístup Číny k tejto technológii. Peking rozhodnutie Japonska okamžite odsúdil. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Oznámenie prichádza po tom, ako Tokio potvrdilo, že jeho minister zahraničných vecí navštívi tento víkend Peking. Ide o prvú cestu šéfa japonskej diplomacie do Číny po viac ako troch rokoch.

Čína a Japonsko sú ako druhá a tretia najväčšia ekonomika sveta kľúčovými obchodnými partnermi. Avšak ich diplomatické vzťahy sú v ostatných rokoch napäté, pretože Tokio sa obáva rastúcej vojenskej a ekonomickej sily Pekingu. Rozdeľuje ich aj prístup ku konfliktu na Ukrajine, pričom Tokio podporuje Kyjev a Čína sa snaží o užšie vzťahy s Ruskom.

Piatkové oznámenie o vývoze prišlo po tom, ako Holandsko tento mesiac zaviedlo podobné obmedzenia, pričom sa odvolalo na „medzinárodnú a národnú bezpečnosť“.

Západní predstavitelia, najmä Washington, opakovane varovali pred poskytovaním základných komponentov pri výrobe polovodičov čoraz viac nepriateľským obchodným partnerom. A hoci Holandsko nespomenulo konkrétne Čínu, keď zverejnilo svoje plány obmedzení, Peking aj jeho krok ostro kritizoval.

Japonsko tiež odmietlo spresniť, či sú jeho pravidlá zacielené na niektorú krajinu, pričom minister obchodu Jasutoši Nišimura povedal, že majú „zabrániť vojenskému využitiu technológií“.

Intel Corporation/Freepik/Úprava redakcie

Nové opatrenia sa dotknú asi desiatich veľkých spoločností vrátane Tokyo Electron a Nikon, uviedli nemenované vládne zdroje.

Spojené štáty vlani v októbri oznámili exportné opatrenia zamerané na obmedzenie schopnosti Číny nakupovať a vyrábať špičkové čipy, aby zabránili čínskym vojenským, spravodajským a bezpečnostným službám získať „citlivé technológie“.

Peking v uplynulej dekáde investoval miliardy dolárov do budovania vlastného polovodičového priemyslu a podal podnet v rámci Svetovej obchodnej organizácie pre opatrenia USA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú