Spoločnosť Huawei urobila významný krok k technologickej nezávislosti. Podľa najnovších správ plánuje nahradiť operačný systém Windows vo svojich nadchádzajúcich počítačoch vlastným operačným systémom HarmonyOS. Tento prechod má byť súčasťou širšieho strategického plánu na zníženie závislosti od západných technológií, informuje portál Techspot.

Huawei spustil svoju prvú verziu HarmonyOS v roku 2019, spočiatku určenú pre zariadenia ako televízory a neskôr aj smartfóny. Teraz je firma pripravená rozšíriť pôsobnosť tohto operačného systému aj na počítače. Podľa Yu Chengdonga, vedúceho zákazníckej obchodnej skupiny Huawei, budú súčasné počítače Huawei poslednými, ktoré využívajú Windows.

Následne bude do konca roka 2024 uvedený na trh HarmonyOS Next, ktorý sa stane novým základným operačným systémom pre všetky budúce počítače tejto značky. Ten bude fungovať ako samostatný systém, nezávislý od pôvodnej platformy Android, z ktorej bol pôvodne odvodený.

HarmonyOS

Ide o operačný systém založený na mikrokerneli, ktorý sa úplne zbaví akejkoľvek závislosti na Android Open Source Project (AOSP) a nebude ponúkať kompatibilitu so staršími aplikáciami pre Android. Nový OS bude podporovať výhradne natívne aplikácie, ktoré budú využívať JavaScript, TypeScript a ďalšie technológie určené na optimalizáciu výkonu.

Očakáva sa, že HarmonyOS Next by mohol mať významný dopad na čínsky trh s počítačmi, kde Huawei v súčasnosti drží približne 10 % podielu. Hoci konkurenčné značky ako Lenovo, ktorá je lídrom na globálnom trhu, zatiaľ nepovažujú HarmonyOS za reálnu alternatívu k Windows, situácia sa môže zmeniť, najmä ak sa geopolitické napätie medzi Čínou a západnými krajinami ešte viac vyostrí.

Napriek značným investíciám, ktoré Huawei vložil do vývoja HarmonyOS Next, analytici upozorňujú na nedostatok podpory zo strany vývojárov. Tento deficit je obzvlášť výrazný v oblasti herných aplikácií, kde je ponuka zatiaľ veľmi obmedzená. Mnohé z dostupných hier sú len v demo verziách alebo im chýbajú dôležité funkcie, čo vedie k nespokojnosti používateľov.

Napriek týmto výzvam čínske médiá, ako napríklad Global Times, oslavujú HarmonyOS ako produkt, ktorý si už získal veľký záujem verejnosti. Podľa týchto správ je na platforme k dispozícii viac ako 10 000 aplikácií a služieb, pričom významní zákazníci, ako šanghajská samospráva, už pracujú na vývoji natívnych aplikácií pre tento nový operačný systém.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú