Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kybernetickú vojnu zo strany Ruska, zdá sa, celý svet precenil. Vyhlásil to Jeremy Fleming, riaditeľ britskej tajnej služby GCHQ pre Financial Times.

Rusku sa síce podarilo od začiatku invázie na Ukrajinu uštedriť množstvo silných kybernetických útokov a ako píše BBC, na začiatku vojny hacklo dokonca aj americké satelity spoločnosti Viasat, oveľa viac ich ale obdržalo a unikajú mu bezprecedentné množstvá kritických dát.

Fleming sa v minulosti vyjadril, že Vladimir Putin vojnu na Ukrajine odhadol obzvlášť zle a odvolával sa pritom na niektorých ruských vojakov, ktorí odmietali plniť rozkazy či sabotovali vlastnú techniku a omylom dokonca zostrelili svoje vlastné lietadlo.

Podľa niektorých analytikov má Rusko v skutočnosti oveľa väčší potenciál, teda aspoň v oblasti kybernetického boja a dokáže vážne ohroziť kritickú infraštruktúru. Precenenie jeho síl je tak z hľadiska bezpečnosti ideálnejšie, než ich podcenenie.

Prax ukázala, že sa masívnym útokom zo strany spojencov Rusko brániť nedokáže a utrpeli množstvo porážok, či už to bola strata špionážnych satelitov alebo hacknuté televízne stanice počas kľúčových osláv.

Výsledkom neprestajných útokov je uniknutie miliónov citlivých dokumentov od kritických spoločností ale tiež vládnych inštitúcií. Z Kremľa zase unikli dokumenty, správy a dáta naakumulované v priebehu desiatok rokov, píše FT.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú