Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Začiatkom februára postretlo autorov herného Zaklínača, ale aj nedávneho Cyberpunk 2077, nešťastie v podobe hackerského útoku. Podľa informácií portálu IGN CD Projekt „požiadal“ Twitter, aby blokoval šírenie uniknutých zdrojových kódov hier.

Po pôvodnom vydieraní sme sa len niekoľko hodín na to dozvedeli, že zdrojové kódy boli v kompletnom balíku predané na dark webe. Teraz poľské herné štúdio iniciuje Digital Millennium Copyright Act (DMCA) skrz Twitter, čím chce zvrátiť ďalšie šírenie zdrojového kódu Gwent: The Witcher Card Game.

Ten bol uverejnený, šírený a následne stiahnutý zo všetkých platforiem, ešte pred spomínaným predajom balíka.

Zobraziť celú galériu (1)
CD Projekt Red/Twitter

Čo je DMCA Takedown?

Zastavenie šírenia DMCA sa definuje ako akcia, ktorou môže majiteľ duševného vlastníctva požiadať poskytovateľa služby alebo prevádzkovateľa webu k blokovaniu šírenia takéhoto majetku. CD Projekt teda v tomto prípade požiadal Twitter, aby blokoval všetky príspevky s predmetom ďalšieho rozširovania zdrojových kódov.

Pôvodný zdroj Vice uvádza, že sociálna sieť upozornila už minimálne dvoch používateľov, kedy súbežne aj zablokovala takéto príspevky. Vo voľne preloženom oznámení o blokácii na základe DMCA znelo:

Nezákonne získaný zdrojový kód Gwent: The Witcher Card Game, šírený bez autorizácie, pričom nie je určený na zverejnenie verejnosti.“

Zároveň sa nevie, či došlo k zverejneniu kódu z balíka predaného na dark webe alebo ešte z iniciatívy tomu predchádzajúcej, keďže Poliaci skutočnosti zatiaľ nekomentujú. Jeden z rozširovateľov sa pritom vyjadril, že podobnú akciu zo strany vývojárov skôr či neskôr očakával.

Zdroje: IGN, Vice

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú