Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Google oznámila, že jej cloudová divízia získala novú dohodu so SpaceX, ktorému bude poskytovať výpočtové a sieťové zdroje potrebné pre globálny internet zo satelitov Starlink. Nová  dohoda medzi týmito gigantmi by mala trvať zatiaľ počas 7 rokov, informuje CNBC.

Cloudovej divízii Googlu sa v uplynulých rokoch nesmierne darilo a jej pozíciu na trhu tak nová dohoda so SpaceX ešte viac upevní. Vďaka tomu tak môže mať Google ešte viac na vrch aj v konkurenčnom boji s Amazonom či takým Microsoftom. Firma Elona Muska, ktorá buduje globálnu konšteláciu satelitov Starlink poskytujúcich internetové pripojenie, nainštaluje v dátových centrách Googlu svoje pozemné stanice pre spojenie so satelitmi na orbite.

Týmto spôsobom bude môcť SpaceX poskytnúť vysokorýchlostné internetové pripojenie aj podnikom už v druhej polovici tohto roka. Satelity Starlink sa v tomto prípade budú spoliehať na šírenie pripojenia prostredníctvom privátnej optickej siete Googlu, vďaka ktorej sa budú môcť zákazníci podľa dohody firiem rýchlo pripojiť k jeho cloudovým službám.

SpaceX však ešte na jeseň minulého roka uzavrel dohodu aj s Microsoftom, ktorý bude ťažiť benefity z konštelácie Starlinkov. Redmontská spoločnosť chce touto dohodou poskytnúť svojim klientom lepšie pripojenie k vlastnej cloudovej službe Azure.

Ďalšie články:

Zdroj: CNBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú