Spoločnosť Google už v máji tohto roku počas konferencie Google I/O predstavila niekoľko dôležitých bezpečnostných noviniek pre Android zariadenia. Tieto nové funkcie boli navrhnuté s cieľom ochrániť používateľov v prípade krádeže telefónu, zamedziť neoprávnenému prístupu a znemožniť obnovenie telefónu do továrenského nastavenia v nesprávnych rukách.

Hoci sa očakávalo, že tieto opatrenia budú uvedené s vydaním Androidu 15, zdá sa, že sa do zariadení v USA dostávajú už teraz, po testovaní v Brazílii, informuje o téme portál Digitaltrends.

1. Detekcia krádeže

Jednou z kľúčových noviniek je tzv. Theft Detection Lock. „Ak telefón zistí bežný pohyb spojený s krádežou, obrazovka sa automaticky uzamkne,“ uvádza Google. Táto funkcia využíva senzory v telefóne a rôzne komunikačné kanály na detekciu podozrivej aktivity. Vďaka tomu sa podarí rýchlo zabrániť zlodejom v prístupe k vašim citlivým dátam.

2. Uzamknutie offline zariadenia

Ďalšia funkcia, Offline Device Lock, prichádza na pomoc v prípade, že zlodej ukradne telefón a pokúsi sa ho držať offline, aby sa vyhol sledovaniu. Ak zariadenie nie je pripojené na internet po dlhšiu dobu, automaticky sa uzamkne. Rovnaké opatrenia sa aktivujú aj pri opakovaných neúspešných pokusoch o autentifikáciu. Tento postup sťažuje zlodejom manipuláciu s vaším zariadením.

Google

3. Diaľkové uzamknutie

Ak vám zariadenie ukradnú a ochrana pred krádežou nie je zapnutá, stále máte možnosť ho na diaľku uzamknúť prostredníctvom stránky Android.com/lock. Stačí prejsť bezpečnostnou kontrolou a použiť to isté telefónne číslo, ktoré bolo aktívne na ukradnutom zariadení. Zlodej bude môcť zariadenie odomknúť iba pomocou pôvodnej metódy, či už ide o biometrické údaje alebo heslo.

V prípade, že je telefón offline, táto funkcia sa aktivuje hneď po opätovnom pripojení zariadenia na internet. To poskytuje ďalšiu vrstvu ochrany aj v prípade, že zlodej pokúša oddialiť možnosť sledovania.

Kedy tieto funkcie dorazia na Slovensko?

Tieto funkcie budú dostupné pre všetky zariadenia s Androidom 15 a novším. Momentálne prebieha ich postupné uvoľňovanie, pričom používatelia v USA už hlásia ich dostupnosť. Je možné, že na Slovensko dorazia o čosi neskôr, no očakáva sa, že do konca roka by mali byť k dispozícii aj u nás.

Pre používateľov je dôležité byť pripravený a zistiť, či ich zariadenie podporuje tieto nové bezpečnostné funkcie. Okrem toho, byť opatrný a mať pravidelne aktualizovaný systém sa oplatí, najmä v dnešnej dobe, keď sú krádeže smartfónov stále častejšie. Zostáva len čakať, kedy sa nové funkcie objavia aj na obľúbených zariadeniach, ako je Google Pixel alebo OnePlus.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú