Apple môže už čoskoro opäť čeliť naliehaniu regulátorov Európskej únie kvôli ďalšej veci, upozorňuje portál The Verge. Na zásah regulačných úradov tentoraz nalieha Google, podľa ktorého má byť aplikácia iMessage zaradená na zoznam základných služieb.

Komplikácia pre Apple

Zaradenie iMessage na takýto zoznam by znamenalo, že musí Apple túto platformu sprístupniť ďalším službám na posielanie správ. Oveľa väčšou aplikáciou však môže byť fakt, že sa z Apple stane takzvaný „gatekeeper“, teda „strážca“.

Pre takto označované spoločnosti platia špecifické pravidlá, ako je napríklad spravodlivé zaobchádzanie so službami či sprístupnenie údajov vygenerovaných platformou.

Google sa už dávnejšie vyjadril, že chce, aby Apple prešiel na systém RCS, teda medzi-platformovú normu na zasielanie správ. Prostredníctvom spomínanej aplikácie je síce možné komunikovať aj s inými platformami, avšak lepšie zabezpečenie či vyššia kvalita odosielaných fotografií a videí je vyhradená pre softvérový ekosystém Apple.

To kritizuje nielen Google, ale tiež množstvo zákazníkov a používateľov. Apple pochopiteľne s touto snahou nesúhlasí a vyjadril sa, že je pripravený brániť tento postoj aj pred komisiou a regulátormi. Či sa túto americkú spoločnosť EÚ podarí dotlačiť do ďalšej veľkej zmeny je zatiaľ otázne, napríklad s nabíjacími káblami typu USB-C sa to však podarilo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú