Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Posledná verzia obľúbeného prehliadača Google Chrome s číslovkou 90 prišla približne pred mesiacom. Ako informuje portál Neowin, jej priamy nasledovník je už v plnej produkcii a prináša viacero používateľsky prívetivých vylepšení.

Prvého veľkého zlepšenia sa dočkalo rozhranie WebOTP API, ktoré nie vždy fungovalo stopercentne. Jeho podstatou je čítanie špecificky nadefinovaných SMS práv, ktoré vie rozhranie v prehliadači následne bezproblémovo rozoznať a napríklad pri dvojfaktorovej autentifikácii tieto kódy aj automaticky vypĺňať.

NEPREHLIADNI
Android 12 je tu a prerobili ho od základov. Dizajn sa zmenil najviac za poslednú dekádu (+prehľad nových funkcií)

Rozhodne vítanou funkcionalitou je File System Access API, vďaka ktorej bude sťahovanie a zdieľanie súborov ešte prijateľnejšie.Hlavnou podstatou aktualizácie je posilnenie prehliadača v oblasti rozoznávania sťahovaných súborov, na základe čoho systém bude sám vedieť určiť ich čo najlepšie pomenovanie, respektíve sťahovanú lokalitu.

Medzi menšie vylepšenia, ktoré ale mali prísť s verziami Chromu dávno pred aktuálnou 91, patrí aj kopírovanie „read-only“ súborov. Doteraz bola táto možnosť dostupná len pri manuálnom preťahovaní myšou, pričom nová verzia túto schopnosť obohatí o skratku ctrl+c a ctrl+v.

Už tradične, na pozadí sa toho zmenilo najviac

Nemalých noviniek sme sa dočkali aj na pozadí Chromu, ktoré potešia najmä vývojárov a náročnejších používateľov. Zablokoval sa napríklad port s označením 10080 a predstavilo sa aj nové rozhranie pre vývojárov, vďaka ktorému budú vedieť migrovať svoje aplikácie priamo na web.

Rozšírila sa podpora početných modulov, ako napríklad CSS custom counter styles či JSON, ktoré vývojári vedia už importovať „priamo“, bez využitia špecifickej funkcie ako tomu bolo doteraz.

FonTech

Nechýbajú početné optimalizačné vylepšenia, v obmedzenej miere znižujúce zaťaženie procesov, a to aj vďaka zvýšeniu „komunikatívnosti“ medzi jednotlivými aplikáciami.

Google Chrome 91 je už dostupný na stiahnutie a pokiaľ sa ti aktualizácia ešte automaticky nenainštalovala, určite klikni na menu s tromi bodkami v pravom hornom rohu a pod ponukou Pomoc klikni na informácie o Google Chrome. Aktualizácia sa automaticky začne sťahovať.

Zdroje: Neowin, Chrome Platform Status

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú