Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pred pár dňami sme ťa informovali o veľkom výpadku, ktorý zaznamenal európsky satelitný systém Galileo ešte 12. júla. Kvôli technickej chybe nedokázal systém fungovať a smartfóny tak boli bez informácií o polohe a čase. Podľa najnovších správ zverejnených európskou agentúrou GSA je Galileo znova funkčný, avšak môže byť nestabilný.

Signál pre smartfóny z európskeho satelitného systému Galileo nebol dostupný už od minulého piatka, kedy došlo k veľkému výpadku. Multimiliardový projekt EÚ bol pritom poprvýkrát spustený ešte v decembri 2016 po 17 rokoch vývoja, informuje RT. Príčinou jeho výpadku malo byť zariadenie pre precízne časovanie umiestnené v stanici PTF v Taliansku.

Vážny problém sa však už podarilo vyriešiť vo včerajších večerných hodinách. Galileo má pritom pozostávať celkovo z 30 satelitov, avšak ešte pred výpadkom bolo dostupných 22 z nich a 2 boli testované. Do budúcnosti sa plánuje ďalších 12 satelitov a plná funkčnosť tohto satelitného systému by mala byť zabezpečená už v budúcom roku.

Zdroj: gsc-europa.eu, RT

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú