V správe boli použité materiály TASR.

Na Slovensku sa po záplavách začali objavovať roje záplavových komárov, ktoré dokážu pekne znepríjemniť život nielen v zaplavených oblastiach, ale aj v širšom okolí. Tieto malé potvory totiž môžu lietať na vzdialenosť desiatok kilometrov a je tak možné ich zahliadnuť aj ďaleko od záplavových oblastí.

Podľa odborníčky Viktórie Čabanovej z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied je už teraz v prírode veľa liahnisk, kde sa komáre vo veľkom liahnu. A bohužiaľ, v niektorých oblastiach sa kvôli poškodeniu ciest nedá jednoducho dostať, takže monitoring a postreky sú náročnejšie. Očakávaj preto zvýšený výskyt komárov počas celej sezóny.

Aj keď záplavové komáre môžu prenášať vírus Tahyňa, netreba panikáriť – tento vírus zvyčajne nespôsobuje vážne ochorenia. Horšie sú na tom naši štvornohí miláčikovia, ktorí môžu byť ohrození parazitickými červami rodu Dirofilaria, ktoré v extrémnych prípadoch môžu zviera aj zabiť. Dobrou správou je, že existujú účinné preventívne prípravky, ktoré môžeš pre svoje domáce zvieratá použiť.

„Voči tomuto parazitovi sú však dostupné efektívne preventívne prípravky, ktoré odporúčame podávať počas celej sezóny komárov,“ uviedla Čabanová. Podotkla, že je potrebné si preštudovať príbalový leták na správnu aplikáciu prípravkov a možné kontraindikácie, zvlášť u niektorých plemien.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú