Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Martinčania začnú v najbližších týždňoch využívať približne 50 zelených elektrických kolobežiek. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej budú kolobežky k dispozícii na miestach, starostlivo vybraných v spolupráci s mestským úradom.

„Pre naše mesto je to veľmi dobrá správa. Vďaka spolupráci s Boltom sme v meste zaviedli spôsob dopravy, ktorý prináša pre Martinčanov, ale aj návštevníkov mesta, hneď niekoľko pozitív. Okrem toho, že kolobežky nezahusťujú dopravu a neznečisťujú vzduch, sú aj symbolom modernosti a približovania sa k moderným mestám.

Ich obyvatelia aktívnym pohybom na čerstvom vzduchu robia aj niečo pre svoje zdravie,“ uviedol primátor Martina Ján Danko. Kolobežky sa dajú požičať cez mobilnú aplikáciu. „Pred prvou jazdou sa zobrazia zásady bezpečného pohybu v meste, a tiež pravidlá správneho parkovania kolobežiek. Niektoré z informácií podajú kolobežky jazdcovi v hlasovej forme.

V mene bezpečnosti je napríklad obmedzená rýchlosť jazdy v niektorých uliciach, čo sa jazdec dozvie počas jazdy priamo od kolobežky. Stroje nasadené v Martine hovoria slovensky, česky a anglicky v závislosti na nastavení aplikácie,“ vysvetlila Kalmanová.

„Platba za požičanie je po ukončení jazdy automaticky strhnutá užívateľovi z karty uloženej v aplikácii. Pri nástupe sa platí 0,50 eura, potom za každú jednu minútu 0,10 eura. Po jazde je potrebné kolobežku zaparkovať na jednom z viac ako 50 miest podľa pokynov v aplikácii. Nabité kolobežky umiestnia na tieto miesta každé ráno,“ dodala hovorkyňa mesta.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú