Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Doplnené 10. augusta o agentúrnu správu TASR:

Do losovania o očkovaciu prémiu sa k utorku zaregistrovalo 500 000 ľudí. Informoval o tom podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Do očkovacej prémie sa podľa informácií Ministerstva financií (MF) SR zapojila štvrtina všetkých zaočkovaných ľudí. Zo zapojených do očkovacej prémie je 52 % mužov a 48 % žien.

Najviac registrovaných máme vo vekovej skupine 40 až 49 rokov. Seniorov starších ako 65 rokov je doteraz prihlásených takmer 85 000, čo je 16,8 % zo všetkých registrovaných ľudí. Zaujímavosťou je, že už štvrtý deň po spustení dominovali registráciám práve seniori starší ako 65 rokov, a tí prevažujú až dodnes,“ uviedlo MF SR na sociálnej sieti.

Ministerstvo dodáva, že podľa prieskumu Slovenskej akadémie vied by očkovacia prémia dokázala presvedčiť 146 000 ľudí, ktorí váhali, alebo sa neplánovali vôbec dať zaočkovať. Losovať sa začne 15. augusta. Dokopy sa podľa Matoviča rozdelí 110 000 cien za obdobie 12 týždňov.

Ceny na očkovaciu prémiu dosiahnu približne 21 miliónov eur. MF SR spustilo 1. augusta 2021 večer stránku www.bytzdravyjevyhra.sk, na ktorej sa môžu zaregistrovať všetci záujemcovia o očkovaciu prémiu alebo sprostredkovateľský bonus v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Odmeny majú motivovať ľudí k očkovaniu.

Doplnené 4. augusta o 12:45:

Minister financií Igor Matovič na svojom Facebooku informoval o aktuálnom počte registrovaných ľudí do očkovacej lotérie. Hoci podľa včerajších informácií boli prihlásení Slováci v očkovacej lotérií počítaní rádovo v desiatkach tisíc, dnes je v systéme prihlásených podľa Matoviča aktuálne 362 133 ľudí. Ide o pomerne vysoké číslo, nakoľko podľa nových správ mnohí Slováci túto lotériu neschvaľujú.

Doplnené 4. augusta o agentúrnu správu SITA:

Očkovaciu lotériu neschvaľuje 64,1 percenta respondentov, za dobrý nápad ju považuje 24,3 percenta. Na očkovaciu lotériu nemá názor 11,6 percenta opýtaných. Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý v dňoch 15. až 20. júla uskutočnila Slovenská akadémia vied (SAV) spolu s agentúrami Mnforce a Seesame. V tlačovej správe o tom informovala Michaela Lukovičová zo spoločnosti Seesame.

Očkovaciu lotériu najviac schvaľujú tí, ktorí sa ešte zaočkovať nedali a chcú tak urobiť (57,9 percenta). Len 6,8 percenta respondentov, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať, uviedlo, že možnosť vyhrať v očkovacej lotérii by zmenila ich postoj.

Na otázku „Vláda rozhodla, že bude odmeňovať tých, ktorí presvedčia iných, aby sa dali zaočkovať. Schvaľujete tento nápad?“ odpovedalo kladne 22,4 percenta respondentov. Myšlienku neschvaľuje 69,4 respondentov a 8,2 percenta opýtaných na to nemá názor. Odmenu za presvedčenie k očkovaniu najviac schvaľujú tí, ktorí sa ešte len chystajú zaočkovať (62,6 percenta). Len 8,1 percenta respondentov, ktorí sa neplánujú očkovať, uviedlo, že ak by im za očkovanie ponúkli peniaze, zmenilo by to ich postoj.

„Očkovacia lotéria a odmeny za presviedčanie na očkovanie nie sú v populácii príliš populárne, ale oceňujú ich najmä tí, ktorí sa ešte len plánujú dať zaočkovať. Pre túto skupinu to môže byť dôležitý motivačný faktor zrealizovať svoje odkladané rozhodnutie,“ tvrdí Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

Prieskum sa zameral aj na dovolenkové preferencie Slovákov. Dovolenku v zahraničí plánuje 9,7 percenta opýtaných, 4,6 percenta opýtaných už v zahraničí bolo. Dovolenkovať za hranicami neplánuje 77,3 percenta respondentov, 8,4 percenta opýtaných sa ešte nerozhodlo.

Pôvodný agentúrny článok SITA z 3.augusta:

O očkovaciu prémiu sa do pondelňajšieho rána prihlásili desaťtisíce ľudí. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo financií SR s tým, že o očkovaciu prémiu je obrovský záujem. Prvý nápor registrácií systém podľa rezortu zvládol.

Ministerstvo po spustení o 18:30 evidovalo viaceré podnety od ľudí, ktorým chodili potvrdzujúce SMS a e-maily niekoľkokrát za sebou. Tento technický problém sa mohol vyskytnúť u prihlásených do 20:24, ale v súčasnosti už systém funguje ako má.

Potvrdzujúce SMS by mali mať zároveň už teraz v telefóne všetci, ktorí sa registrovali počas nedeľného večera. Všetci záujemcovia o očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus sa môžu prihlásiť na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú