Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Deklarácia o bezpečnosti 5G sietí je iniciatívou Spojených štátov, ktoré chcú s ďalšími európskymi krajinami a spojencami spolupracovať na rozvoji bezpečnosti pri vývoji infraštruktúry 5G sietí. Nedávno túto dohodu podpísalo aj Slovensko a v piatok sa k ostatným krajinám pridalo Bulharsko, informovala agentúra Reuters. Deklaráciu doteraz podpísalo celkovo 9 európskych štátov.

Moderná 5G sieť umožní mnohým krajín ďalší hospodársky a ekonomický rozvoj, no pri jej budovaní je potrebné dodržiavať aj určitú bezpečnosť. Údajne z toho dôvodu chcú Spojené štáty získať na svoju stranu ďalšie krajiny, ktoré s nimi majú spolupracovať na bezpečných 5G sieťach.

Okrem toho sa však z dielne EÚ dostal začiatkom tohto roka na svet tzv. „5G toolbox“, ktorý taktiež pojednáva o bezpečnosti a potrebných krokoch pri rozvoji 5G sietí, ktoré budú zúčastnené štáty dodržiavať.

Najnovšie sa k Slovensku, Česku, Poľsku, Rumunsku, Slovinsku, Estónsku, Litve a Lotyšsku pridalo aj Bulharsko, ktoré taktiež podpísalo deklaráciu o 5G sieťach s USA. Takáto dohoda však môže mať aj odvrátenú stranu, na ktorú mnohí upozorňovať nebudú. Predstavuje totiž riziko pre samotných čínskych dodávateľov technológií, ktorých môžu mnohé krajiny vylúčiť z 5G sietí.

Ďalšie články:

Zdroj: Reuters, state.gov

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú