Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky telekomunikačný koncern Huawei sa nebude podieľať na výstavbe 5G sietí v Belgicku. Spoločnosti Orange Belgium a Proximus v piatok oznámili, že si za partnera pri budovaní 5G sietí v krajine vybrali fínsku Nokiu.

Ako uviedla agentúra Reuters, firmy patria v Európe k prvým, ktoré sa rozhodli nevybrať si za partnera na budovanie 5G sietí čínsky koncern. Urobili tak po niekoľkomesačnom tlaku USA, ktoré vyzývajú európske štáty, aby sa spolupráci s Huawei vyhli.

Podľa Washingtonu je čínska spoločnosť bezpečnostným rizikom, pretože, ako tvrdí, firmu môže využívať vláda v Pekingu na špionáž. V Bruseli pritom sídli Európska komisia, konajú sa tam zasadnutia Európskeho parlamentu a nachádza sa tam aj centrála NATO, čo USA zvlášť znepokojuje.

Washington rozhodnutie firiem Orange Belgium a Proximus privítal. Ako povedal Keith Krach z amerického ministerstva zahraničných vecí, je to dôkaz, že firmy sa viac začínajú obracať na dôveryhodných partnerov.

Huawei, najväčší výrobca telekomunikačných zariadení na svete, ostro odmieta tvrdenia Washingtonu, že slúži Pekingu na špionáž. V súvislosti s piatkovým oznámením firiem Orange Belgium a Proximus však spoločnosť oznámila, že ich rozhodnutie akceptuje. „Je to výsledok tendra a voľného trhu,“ povedal hovorca čínskej spoločnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú