Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pre automobilku ako Ford predstavuje bezpečnosť na cestách vysokú prioritu. Chrániť sa však nesnažia iba pasažierov vo vnútri ich vozidiel, ale aj ostatných účastníkov premávky. Ako informuje portál TheVerge, nová „emoji“ bunda pre cyklistov by mala pomôcť ostatným vodičom lepšie vidieť, čo sa cyklista v danom momente chystá urobiť.

Koncept bundy od Fordu má totižto na svojej zadnej strane LED displej, ktorý sa skladá z malého množstva väčších pixelov. Jemnosť displeja však v tomto prípade vôbec nie je rozhodujúca, na zobrazovanie základných znakov a emoji totižto úplne postačuje aj displej s nízkym rozlíšením.

Na ovládanie displeja má cyklista umiestnený na riadidlách bezdrôtový ovládač, pomocou ktorého môže signalizovať smer jazdy vpravo alebo vľavo, či dokonca môže vodičov idúcich za ním upozorniť na nebezpečenstvo zobrazením výstražného trojuholníka. Na bundu je tiež možné premietať aj trojicu smajlíkov so smutnou, neutrálnou alebo veselou náladou.

To, aký význam má premietanie smajlíkov na bunde, celkom nechápeme, no signalizovanie smeru jazdy či prípadného nebezpečenstva pred cyklistom je určite prospešné a rozhodne by to prispelo k zvýšeniu bezpečnosti samotných cyklistov.

Len v roku 2018 zomrelo na cestách v Európe vyše 2000 cyklistov, v USA ich bolo 850. Ako informuje portál Engadget, medzi rokmi 2010 až 2018 sa toto číslo vyšplhalo takmer na 20 000.

Ak by sa tento koncept bundy od Fordu, ktorý predstavili popri kampani s názvom “Share the Road”, dostal aj do výroby a predaja, medzi aktívnymi cyklistami, ktorí jazdia vo veľkých a preplnených mestách, by si záujemcov určite našiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú