Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína sa podelila o ohromujúce zábery, ktoré vyhotovila ich sonda Tianwen-1 na obežnej dráhe Marsu, informuje Futurism. Sonda nesie aj rover, ktorý sa pomaly chystá na svoje pristátie na povrchu červenej planéty.

Sonda Tianwen-1 je prvou samostatnou misiou Číny k Marsu a na jeho obežnú dráhu dorazila len nedávno, chvíľu po sonde Hope Spojených arabských emirátov. Prvotné snímky zaslala už predtým, avšak dnes máme po prvý raz možnosť pozrieť sa aj na zábery vo vysokom rozlíšení, o ktoré sa podelila CNSA.

Dve čierno-biele fotografie Marsu s rozlíšením 7 metrov vyhotovila sonda vážiaca 5 ton vo výške medzi 330 a 350 kilometrov nad jeho povrchom a zachytávajú množstvo kráterov a dún. Farebná snímka planéty bola vyhotovená inou kamerou ešte zo vzdialenosti 5000 km a zachytáva severný pól Marsu.

Rover, ktorý je súčasťou sondy, má pristáť na červenej planéte v máji a pridá sa tak k roveru Perseverance, s ktorým NASA pristála len nedávno a získala množstvo prvenstiev. Sonda Tianwen-1 nesie sedem nákladov a agentúra sa ich chystá postupne zapínať, aby vykonávali vedecký prieskum, ako aj kontrolu zóny, kde má rover neskôr pristáť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú