Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pred pár dňami nás astronómia ohromili vôbec prvou fotografiou čiernej diery vo vesmíre. Unikátny pohľad na tento gravitačný kolapsar teda potvrdil to, o čom vedci po celom svete doteraz viedli teórie. Popri prvej fotografii sa čierna diera objavila aj na snímke z observatória Chandra X-ray, kde je tento vesmírny objekt zachytený z väčšej vzdialenosti.

Pri zhliadnutí prvej fotografie čiernej diery ostal celý svet v úžase, že sa vedcom konečne podarilo zachytiť tento tajomný objekt na reálnej snímke. Teraz sa naskytá nový uhol pohľadu, ktorý vytvorila agentúra NASA vo svojom observatóriu, informoval Futurism. Tento objekt v galaxii M87 je však zachytený z omnoho väčšej vzdialenosti a vytvára dokonalý obraz z novej perspektívy.

Vďaka tomu teraz môžeme vidieť ďalšiu hmotu, ktorá sa vôkol čiernej diery nachádza. S pomocou observatória Chandra X-ray mohli vedci v NASA zachytiť aj vysokoenergetické častice okolo tohto objektu, ktoré vznikajú v dôsledku silnej gravitácie a magnetického poľa diery. Tieto lúče sú tak veľké, že sú od centra galaxie vzdialené aj 1 000 svetelných rokov, informuje Space.

Zdroj: Futurism, Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú