Hekerská skupina DarkSide zodpovedná za kybernetický útok na IT systémy americkej spoločnosti Colonial Pipeline v pondelok uviedla, že je „apolitická“ a pozorovatelia ju „nemusia spájať“ so žiadnou konkrétnou vládou.

„Naším cieľom je zarobiť peniaze a nie spôsobovať verejnosti problémy,“ uviedli hekeri vo vyhlásení zverejnenom na ich webovej stránke, z ktorého cituje britská verejnoprávna stanica BBC. Ako pripomína BBC, viacero odborníkov na kybernetickú bezpečnosť špekulovalo, že hekerská skupina pochádza z Ruska, pretože ich vírus je naprogramovaný neútočiť na počítačové systémy, ktoré sú v ruštine.

Skupina DarkSide vo vyhlásení ďalej naznačila, že na spoločnosť Colonial Pipeline zaútočili pridružení hekeri bez jej vedomia. „Od dnešného dňa … kontrolujeme každú spoločnosť, ktorú chcú naši partneri zašifrovať, aby sme sa v budúcnosti vyhli sociálnym následkom,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a že „zatiaľ podľa našich spravodajských služieb neexistujú dôkazy, že je (do útoku) zapojené Rusko“. „Aj keď existujú dôkazy, že ransomware páchateľov sa nachádza v Rusku – (Moskva) má určitú zodpovednosť tento problém riešiť,“ dodal Biden.

Vírus ransomware zasiahol v piatok 7. mája IT systémy firmy Colonial Pipeline, ktorá sieťou potrubí prepravuje ropné produkty z Texasu na východné pobrežie USA. Hekeri tak paralyzovali ropovod a dodávky ropných produktov. Tento škodlivý softvér zvyčajne zablokuje počítačový systém a výmenou za obnovenie prístupu alebo dešifrovanie dát v ňom zapísaných požaduje od obete výkupné.

Spoločnosť Colonial Pipeline v nedeľu oznámila, že už čiastočne obnovila prevádzku, ale zatiaľ len medzi menšími terminálmi a výdajnými miestami. Uviedla tiež, že celý systém bude v režime online až vtedy, keď si spoločnosť bude istá, že je to bezpečné. Nateraz je v kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní a ďalšími federálnymi agentúrami vrátane ministerstva energetiky.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú