Kybernetický útok na IT systémy americkej spoločnosti Colonial Pipeline, ktorý sieťou potrubí prepravuje ropné produkty z Texasu na východné pobrežie USA, mohla uskutočniť hekerská skupina DarkSide prepojená s Ruskom. Informovali o tom v pondelok televízia CNN a tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Vírus ransomware, ktorý zasiahol IT systémy pred tromi dňami, paralyzoval ropovod a dodávky ropných produktov. Tento škodlivý softvér zvyčajne zablokuje počítačový systém a výmenou za obnovenie prístupu alebo dešifrovanie dát v ňom zapísaných požaduje od obete výkupné.

CNN poznamenala, že skupina DarkSide sa spravidla nedopúšťa trestných činov na území rusky hovoriacich krajín. Spoločnosť Colonial Pipeline teraz obnovuje svoje IT systémy. Jej tlačová služba však odmietla odpovedať na otázky AP týkajúce sa rokovaní s hekermi. Podľa AP by to mohlo znamenať, že výkupné už bolo zaplatené alebo sa o ňom rokuje.

Prvýkrát sa DarkSide stal známym v lete roku 2020. Hekeri z tejto asociácie sa považujú za akýchsi „moderných Robinovi Hoodov“: vyhlasujú, že neútočia na nemocnice, školy a iné neziskové organizácie, ale „iba vyberajú“ peniaze od veľkopodnikateľov a takto získané prostriedky potom posielajú na dobročinné účely.

Spoločnosť Colonial Pipeline v nedeľu oznámila, že už čiastočne obnovila prevádzku, ale zatiaľ len medzi menšími terminálmi a výdajnými miestami. Uviedla tiež, že celý systém bude v režime online až vtedy, keď si spoločnosť bude istá, že je to bezpečné. Nateraz je v kontakte s orgánmi činnými v trestnom konaní a ďalšími federálnymi agentúrami vrátane ministerstva energetiky.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondová v nedeľu pre televíziu CBS uviedla, že úrady pracujú na tom, aby zabránili prerušeniu dodávok. Následne americká vláda v nedeľu v súvislosti s týmto počítačovým útokom vyhlásila stav núdze, ktorý umožní prepravu ropných produktov po ceste – z rafinérií na pobreží Mexického zálivu do ľudnatých oblastí na juhu a východe USA.

Spoločnosť Colonial Pipeline so sídlom v štáte Georgia je objemovo najväčším prevádzkovateľom ropovodov v USA. Za normálnych okolností prepravuje 2,5 milióna barelov benzínu, motorovej nafty, leteckého paliva a ďalších rafinovaných ropných produktov za deň.

Najnovší počítačový útok podnietil výzvy amerických odborníkov na kybernetickú bezpečnosť na zlepšenie dohľadu nad priemyslom s cieľom pripraviť sa na budúce hrozby, konštatovala agentúra AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú