Cez Slovensko bude prechádzať rýchlostná trať železnice, ktorá by mala prepájať hlavné mestá V4 a ostatné európske metropoly, informuje TA3 vo svojej reportáži. Informácie potvrdil minister dopravy Andrej Doležal.

Reálne hrozilo, že nás takáto vysokorýchlostná trať obíde cez Rakúsko,“ povedal Doležal. O zastávku v Bratislave musel minister v Bruseli zabojovať. Momentálne však nie je určené, kadiaľ bude nová trať viesť.

Konkrétnu technológiu vlakov a železničnej trate sa nám nepodarilo dohľadať. Doležal však informoval, že vlaky by sa po nej mali pohybovať rýchlosťou okolo 200 kilometrov za hodinu. To by napríklad znamenalo, že do Prahy, ktorá je vzdialená okolo 300 kilometrov, sa môžeš za ideálnych podmienok dostať už za hodinu a pol. Samozrejme, reálny čas cesty bude závisieť od samotnej trate a plánovaných zastávok.

Dokončenie trate sa plánuje medzi rokmi 2040 a 2050, pričom jej význam bude vysoký pre celú Európu, nielen krajiny V4 a Slovensko. Zhodou okolností je to zhruba 100 rokov po tom, ako sa rozpadol železničný sen nacistického Nemecka a supervlaku budúcnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú