Nedávne udalosti nielen u našich susedov v Rakúsku, ale aj v Česku, vyvolali otázku, či by sa podobným ozbrojeným útokom nedalo zabrániť. Televízia ČT24 priniesla reportáž o inteligentných kamerách, ktoré ktoré dokážu detegovať hrozbu a upozorniť na ňu riadiace stredisko.

Umelá inteligencia a neurónové siete sú dnes nasadené takmer všade. Výnimkou nie sú ani bezpečnostné kamery, ktoré okrem identifikácie osôb na záberoch dokážu zachytiť aj prípadné hrozby, ak niektorá z osôb vytiahne strelnú zbraň alebo nôž.

Práve takéto kamery sa rozhodli naši susedia testovať v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Umelá inteligencia dokáže na záberoch z kamier detegovať osobu so zbraňou, ak sa osoba už nachádza v databáze, dokáže ju dokonca aj identifikovať.

Neznámym osobám pridelí systém unikátny identifikátor, na základe ktorého ju môžu neskôr dohľadať na záberoch z iných kamier.

Systém po odhalení hrozby upozorní riadiace stredisko, ktoré môže vykonať niekoľko krokov, ktoré by útočníkovi obmedzili pohyb. Môžu napríklad zablokovať výťahy alebo uzamknúť dvere, čím ho dokážu zdržať a izolovať od väčšieho počtu ľudí.

Zdroj: ČT24

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú