Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cena bitcoinu v utorok padla na dvojročné minimum. Negatívny vplyv na kryptoaktíva má naďalej kolaps veľkej kryptoburzy FTX, píše Gizmodo. Celková hodnota trhu kryptomien tento rok už klesla o 1,4 bilióna USD (1,37 bilióna eur).

Jedna katastrofa za druhou

Cena bitcoinu sa podľa údajov CoinDesk znížila na 15 480 USD, čo bolo najmenej od 11. novembra 2020. Okolo 11:20 h SEČ sa najväčšia a najznámejšia kryptomena obchodovala po 15 714,70 USD.

Celý kryptomenový trh tento rok už stratil viac než 1,4 bilióna USD. Odvetvia trápi viacero problémov, ako sú kolaps viacerých projektov či nedostatok likvidity. Tie ešte prehĺbil krach veľkej burzy FTX. Výrazne sa pod problémy kryptomien podpísalo sprísňovanie menovej politiky, ktoré má negatívny vplyv na rizikový apetít investorov.

Druhá najväčšia kryptomena ethereum v utorok predpoludním strácala 3,5 % a obchodovala sa po 1 089,42 USD. Akoby nestačilo, že kryptoburza FTX krachuje, pred niekoľkými dňami ju napadli aj hackeri, ktorým sa aj napriek opatreniam podarilo nakradnúť aspoň ohromných 473 miliónov dolárov.

Binance zrušil akvizíciu

Pôvodne sa plánovala akvizícia FTX kryptoburzou Binance, avšak napokon došlo k jej zrušeniu po tom, čo Binance analyzoval finančné dokumenty krachujúceho FTX. Konkrétne dôvody síce nepoznáme, no je pravdepodobné, že to súviselo so slabým finančným zdravím dvojky na trhu kryptobúrz.

Všetky tieto udalosti majú priamy vplyv na hodnotu kryptomien a kým dnes je bitcoin na dvojročnom minime, začiatkom 2021 presahoval hodnotu 50 000 amerických dolárov. Zdá sa však, že k tejto hodnote sa tak skoro nevráti – ak vôbec.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú