Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V britskom Národnom centre na testovanie satelitov (NSTF) v Oxfordshire postavili najväčšie zariadenie na testovanie vesmírnych lodí v krajine. Obrovská valcovitá komora má 98 ton a pre jej rozmery 16 krát 8 metrov ju museli do komplexu Harwell priviezť po častiach a dať dokopy na mieste. Následne k nej pridali strechu a steny.

V zariadení budú kontrolovať pripravenosť vesmírnych lodí tak, že ich vložia do vákua a vystavia ich teplote od -180 stupňov Celzia do +100 stupňov Celzia. Budú tiež overovať, či sa jednotlivé elektronické komponenty navzájom nerušia a či bude fungovať dôležitá rádiokomunikácia. Počas testovania budú skúšať, či vesmírne zariadenie vydrží vibrácie spojené s jazdou na rakete.

Komoru vyrobili v Taliansku a do Británie ju doviezla loď, z prístavu ju potom do Harwellu dopravili nákladné autá. Novinka je súčasťou testovacích procedúr ponúkaných NSTF a pridružených laboratórií, ktoré zdieľa s Rutherford Appleton Laboratory (RAL) v rovnakom objekte v Oxfordshire. K dispozícii majú jedenásť komôr, v ktorých môžu britskí výrobcovia testovať všetko od komponentov, cez senzory a nástroje až po hotové satelity.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú