Najväčšia kryptomena bitcoin sa v posledných dňoch opäť dostala do hľadáčiku svetových médií, keď po menej než polroku od svojej rekordnej hodnoty na úrovni 64 000 USD túto hranicu prekonala a v stredu sa obchodovala za ceny nad 67 000 USD.

Používatelia americkej burzy Binance US však boli v štvrtok svedkami katastrofického prepadu, ktorý používateľom teoreticky mohol spustiť aj nastavené stop loss príkazy týkajúce sa ceny bitcoinu a jeho automatického predaja, upozornil portál CoinTelegraph.

Najväčšia kryptomena, ktorej „reálna“ cena sa v štvrtok počas obeda pohybovala okolo hodnoty 65 000 USD, sa na Binance US krátkodobo prepadla až na hranicu 8 000 USD, čo je pokles o zhruba 87 %.


Tento prepad pripomínal „flash crash“ z mája tohto roka, kedy sa cena v priebehu niekoľkých minút prepadla o desiatky percent a zatvorené boli pozície vo výške viac ako 8 miliárd USD, no teraz došlo k ešte väčšej strate hodnoty. Platforma bybt.com ale tentokrát likvidáciu nadmerného množstva pozícií na burze nezaznamenala, katastofálny prepad na grafoch teda zrejme v rozhraní binance nastavené stop loss pozície, našťastie, nezatvoril.

Portál Business Insider po kontaktovaní burzy získal vyjadrenie, podľa ktorého išlo o chybu v algoritme jedného z obchodníkov, ktorá zrejme spôsobila prepad. Na sociálnej sieti Twitter sa však na Binance spustila dávka kritiky, pretože nejde o prvý prípad takejto chyby na americkej platforme najväčšej kryptoburzy, ktorej denné objemy sa pohybujú okolo 1 miliardy USD.

Ďalšie články zo sveta kryptomien:

Zdroj: CoinTelegraph, Business Insider

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú