Cena bitcoinu sa vo štvrtok po stredajšom (19. 5.) páde relatívne stabilizovala na pohybuje sa okolo úrovne 40 000 USD (32 754,67 eura).

Najväčšia a najznámejšia kryptomena vo štvrtok opäť získala pôdu pod nohami po včerajšom brutálnom výpredaji a jej cena sa okolo 12:40 h SELČ podľa CoinMarketCap nachádzala s plusom 2,60 % na 40 361,18 USD. Druhá najväčšia kryptomena ethereum strácala takmer 6 % a predávala sa po 2705,91 USD.

Negatívny vplyv na náladu na trhu s virtuálnymi menami majú aj napriek stabilizácii obavy týkajúce sa sprísňovania regulácie v Číne a neistota, aký veľký je vlastne objem pákových pozícií na trhu kryptomien. Bitcoin zaznamenal počas stredy rozsiahly výpredaj, keď jeho cena padla až o 30 % takmer na 30 000 USD a dostala sa najnižšie od januára.

Bitcoin klesol pod 200-dňový kĺzavý priemer a vymazal už všetky zisky, ktoré nahromadil po oznámení automobilky Tesla, že kúpila bitcoiny za 1,5 miliardy USD. Rekordné maximum 64 895 USD dosiahol 14. apríla. Výpredaj bitcoinu spustili už minulý týždeň vyjadrenia šéfa Tesly Elona Muska na Twitteri.


Musk minulú stredu 12. mája uviedol, že Tesla prestala prijímať bitcoiny pri platbách za svoje elektromobily. Dôvodom je vysoká spotreba elektriny pri ťažbe bitcoinu a jej negatívne environmentálne následky. Tesla pritom ohlásila akceptáciu bitcoinu len pred necelými dvoma mesiacmi.

Tlak na bitcoin a ďalšie kryptomeny sa zvýšil v utorok (18. 5.), keď Čína zakázala finančným inštitúciám a sprostredkovateľom platieb poskytovať služby súvisiace s transakciami s kryptomenami. Stredajší pád bitcoinu aj etherea bol v oboch prípadoch najprudší denný percentuálny pokles za viac než 1 rok.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú