Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Štandardizácia sa konečne dostala aj do oblasti, ktorá to dlho potrebovala a zákon o unifikácii nabíjacích portov smartfónov sa oficiálne stal súčasťou smerníc a zákonov Európskej únie. Ako informuje The Verge, v EÚ už čoskoro smartfóny bez nabíjacieho kábla a portu typu USB-C nekúpiš.

Aj keď si množstvo výrobcov smartfónov tento typ osvojilo a už dlhšiu dobu ho používajú, nie všetci to budú mať jednoduché a novému pravidlu sa musí podvoliť aj Apple, ktorý proti tomuto rozhodnutiu bojoval.

Ostáva pár dní

Zákon oficiálne vchádza do platnosti o 20 dní, teda 28. decembra a jednotlivé členské krajiny EÚ budú mať 24 mesiacov na to, aby ho uznali aj ako svoje štátne zákony. Po 28. decembri roku 2024 sa tak v EÚ nesmú predávať smartfóny s iným typom portu, než je USB-C.

Nová legislatíva, o ktorej sa hovorilo už dlhšiu dobu a doteraz nemala stanovený presný termín, sa pritom netýka len smartfónov. USB-C musia mať aj zariadenia ako sú tablety, bezdrôtové slúchadlá, kamery, prenosné herné konzoly a súčasťou zákona majú byť aj notebooky, na ktoré však príde rad až niekedy v apríli 2026.

Zákon sa vzťahuje len na zariadenie s káblovým nabíjaním. Tie ktoré poskytujú len bezdrôtové nabíjanie nemusia mať žiadny nabíjací port. Ako spomína Bloomberg, Apple prejde na USB-C najskôr v roku 2023.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú