Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po dlhom čakaní vydal Apple včera podvečer novú aktualizáciu aj pre iPhony a iPady, ktorá pre tieto zariadenia (a Apple TV) prináša funkciu pre zabránenie sledovania aplikáciami mimo ich platformy. Očakávaná novinka však v niektorých prípadoch nemusí fungovať správne a používateľ si ju nevie aktivovať. Prečo?

Aktualizácia 3.mája:

Apple dnes podvečer vydal novú aktualizáciu iOS 14.5.1, ktorá prišla len týždeň po vypustení väčšieho updatu iOS 14.5. Práve ten priniesol obmedzenie sledovania aplikáciami a kľúčovú funkciu v nastaveniach súkromia, ktorá však nemusela fungovať každému správne. Dnešná aktualizácia pre podporované iPhony a iPady má tento problém opravovať.

Viacerí používatelia totiž hlásili problém s tým, že nemôžu aktivovať hlásenia pre žiadosť o udelenie súhlasu na sledovanie aplikáciami. V poznámkach k updatu iOS 14.5.1 Apple uvádza, že mal tento problém opraviť. Napriek tomu však stále nemusí fungovať každému, stretli sme sa s tým aj v našej redakcii.

Používatelia sa ale ani v takom prípade nemusia o svoje súkromie obávať, Apple totiž natívne vypol sledovanie aplikáciami mimo ich platformu a spomenuté tlačidlo slúži len na zapnutie hlásení, pokiaľ chcú aplikácie o sledovanie požiadať.

Nový iOS 14.5.1 okrem toho prináša aj bezpečnostné vylepšenia, kvôli ktorým je aktualizácia systému odporúčaná každému používateľovi. Rovnako to platí aj v prípade iPadOS 14.5.1. Popritom Apple dnes vydal aj novšiu verziu watchOS 7.4.1. Všetky tieto aktualizácie majú veľkosť nanajvýš niekoľko desiatok megabajtov.

Pôvodný článok:

O vydaní aktualizácií iOS 14.5 a iPadOS 14.5 sme priniesli všetky dôležité detaily v našom samostatnom článku, kde sme sa zamerali aj na jednu z najdôležitejších zmien za posledné mesiace. Apple totižto spustil funkciu, ktorá má ľuďom poskytnúť viac kontroly nad ich súkromím a aplikáciám zabrániť v sledovaní ich aktivity mimo nich. Na prekvapenie mnohých však nejde novinka v nastaveniach aktivovať.

S touto situáciou sme sa stretli aj v našej redakcii, avšak aj zahraničné zdroje potvrdzujú, že sa môže jednať o bug, ktorý by mal Apple opraviť. Podľa niektorých mohla byť funkcia Sledovanie natívne vypnutá po update, pokiaľ bola pred updatom vypnutá osobná reklama.

Tento scenár však môžeme vyvrátiť, nakoľko aj pri zapnutej osobnej reklame sa funkcia Sledovanie v jednom z našich iPhonov automaticky vypla a nie je ju možné ovládať. V ďalšom prípade sme pri vypnutej osobnej reklame pred aktualizáciou mali rovnako Sledovanie po aktualizácii vypnuté a v zozname sa nenachádzali ani žiadne aplikácie.

Viacerí však hlásia, že im funkcia Sledovania funguje bez problémov. Je preto zrejmé, že sa môže jednať o nejaký problém, ktorý sa môže/nemusí prejaviť po inštalácii aktualizácie a Apple by ho mohol opraviť v najbližšom update. Daj nám v komentároch vedieť, či ti nová funkcia funguje správne.

Zdroj: Vlastný

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú