Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) vyzýva ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), aby bezodkladne navrhol zrušenie očkovacej lotérie. TASR o tom informovala Zuzana Škopcová, riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka.

Očkovacia lotéria sa ukazuje ako neefektívny nástroj na želaný cieľ. Cieľom Igora Matoviča a tejto vlády bolo zvýšenie počtu očkovaných cez nástroj očkovacej lotérie,“ zdôraznila SNS. Poznamenala, že Matovič v minulosti tzv. bločkovú lotériu kritizoval.

Očkovanie musí byť slobodné. Nikto do neho nemôže byť nútený. Je šialené míňať finančné prostriedky každý víkend na losovanie a rôzne sprievodné akcie,“ spresnili národniari s tým, že treba zvážiť proporcionálne rozdeľovanie súm, ktoré sa na očkovaciu lotériu míňajú medzi občanov. Zároveň hovoria o vyvodení hmotnej zodpovednosti voči šéfovi rezortu financií.

Ako vo svojom statuse na Facebooku ďalej podotkol Andrej Danko, podľa neho je neprijateľné, aby Matovič prispôsoboval zákony kvôli vyplateniu výhry Zuzane z Prešova, ktorá prišla o 400-tisíc eur ešte v prvom kole očkovacej prémie kvôli oneskorenému vysielaniu cez internet. Podľa Danka by jej mal spomenutú sumu vyplatiť minister financií zo svojho vrecka.

Matovič však chce kvôli tomu upraviť zákon a pretlačiť zmenu v očkovacej lotérii v mene „vyššej moci“. Vláda schválila návrh novely zákona, ktorý zavádza tzv. inštitút náhradnej očkovacej prémie. Podľa agentúry SITA sa má použiť v prípade, ak „po žrebovaní nastane okolnosť, ktorá je najmä technického charakteru“.

Pripomeňme, že doteraz bolo v očkovacej lotérii vyžrebovaných už 58 230 výhercov. Relácia k očkovacej prémii vysielaná na RTVS pritom svojou sledovanosťou prekonáva rekordy a všetky ostatné programy komerčných televízií. Ministerstvo financií zároveň nedávno začalo výhercov informovať o výhre emailom. 

Ďalšie články:

Zdroj: TASR, SITA, Andrej Danko/Facebook

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú