Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vláda schválila návrh novely zákona, ktorý zavádza tzv. inštitút náhradnej očkovacej prémie. Podľa agentúry SITA sa má použiť v prípade, ak „po žrebovaní nastane okolnosť, ktorá je najmä technického charakteru“.

Ide o úpravu, ktorá je priamou reakciou na prvý diel očkovacej lotérie a relácie Byť zdravý je výhra, ktorú v nedeľu pravidelne vysiela Jednotka RTVS. Organizátori losovania si totiž neuvedomili, že lotériu dnes Slováci sledujú najmä cez satelit, internet a IPTV providerov, kde má signál z vysielacieho štúdia prirodzené omeškanie. Je výrazne dlhšie, ako kedysi pri terestriálnom vysielaní.

Obrovská chyba ešte v auguste viedla k tomu, že jedna z diváčok nemala žiadnu šancu prečítať správne heslo zo svojej obrazovky v časovom limite 20 sekúnd. Pani Zuzana tak vtedy prišla až o 400-tisíc eur, keďže traja súťažiaci pred ňou reláciu nesledovali, alebo nezdvihli telefón. Výhry sa totiž v takomto prípade navyšujú.

Úprava zrejme povedie k tomu, že 400 000 eur Zuzane z Prešova štát vyplatí.

Osobná iniciatíva Igora Matoviča

S „výherkyňou“ sa vtedy na rýchlo, nepochybne aj v snahe získať politické body, stretol minister financií Igor Matovič. Prisľúbil riešenie, ktoré sa hľadalo vyše mesiaca.

„Keď si prečítame štatút, zistíme, že Zuzana nevyhrala, no väčšina Slovenska cíti, že má na to morálne právo,” uvažoval vtedy. Podľa Ministerstva financií mala diváčka omeškanie prenosu až 24 sekúnd.

TASR - Pavol Zachar

Najnovšie takáto okolnosť podľa úpravy môže „vzniknúť na strane vysielateľa, prevádzkovateľa retransmisie alebo podniku poskytujúceho elektronické komunikačné služby a má povahu takzvanej vyššej moci, v dôsledku ktorej dôjde k nesplneniu podmienok vzniku nároku na očkovaciu prémiu v zmysle štatútu. Pod pojmom „vyššia moc” sa rozumie mimoriadna, nepredvídaná, neodvrátiteľná a nezavinená udalosť, ktorá spôsobí, že nevznikol nárok na výhru v zmysle štatútu súťaže o očkovaciu prémiu a ktorej nebolo možné zabrániť bežnou opatrnosťou, obozretnosťou a starostlivosťou,“ píše SITA.

Ďalšie úpravy

Vláda tiež schválila novelu, ktorá predlžuje tzv. sprostredkovateľský bonus (peniaze za odporúčanie očkovania pre inú osobu) až do konca roka 2021.

Zákon reaguje aj na staršie osoby, ktoré budú zaočkované treťou dávkou vakcíny, teda tzv. booster shotom, ktorý už plánujú podávať osobám zaočkovaným pred viac ako 8 mesiacmi. Takýto zaočkovaní dostanú v očkovacej lotérii aj tretí los, budú mať teda trojnásobnú šancu na výhru.

Úpravu navrhnutú na vláde ale ešte musí schváliť parlament, v ktorom však má vládna koalícia väčšinu. Malo by teda ísť len o formalitu. Hlasovať by sa o ňom malo v skrátenom legislatívnom konaní.

Dnes bolo oznámené aj to, že výhercovia lotérie budú o výhre informovaní e-mailom, nebudú tak musieť pravidelne kopírovať svoje kódy do vyhľadávania v zoznamoch na webe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú