Slovenská pošta v tlačovej správe upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa od Slovákov snažia vylákať peniaze. Pošta zaznamenala už 30 rôznych typov podvodných e-mailov, ktoré budia dojem, že pochádzajú od nej. Snahy o takýto tzv. phishing sa však objavujú aj vo forme SMS správ.

Adresáta obvykle vyzývajú k predčasnej úhrade platieb za doručenie zásielky, prípadne zmeny na adresách a uloženiach zásielok. Špekulanti to však skúšajú aj s vymyslenými oznámeniami o potrebe úhrady colných poplatkov, možnosti výhry v súťažiach alebo prieskumoch.

„Slovenská pošta nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom e-mailov alebo SMS, a to ani za colné konanie či DPH. Klient za zásielku zaplatí buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v BalíkoBOXe. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – klient ich hradí pri prevzatí zásielky,“ ohradzuje sa Pošta vo vyhlásení.

Poštári tiež nabádajú Slovákov k opatrnosti. Platia základné pravidlá, ktoré sú rovnaké ako pri obrane pred ostatnými typmi podobných útokov – vždy skontroluj presnú adresu odosielateľa e-mailu, keďže môže obsahovať drobné preklepy – namiesto „@posta.sk“ napríklad @posta-office.sk“ a podobne. Útoky z iných krajín tiež často prezradí lámaná „translatorová“ slovenčina a gramatické chyby.

Pošta niekoľko podvodných e-mailov ukazuje na svojom webe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú