Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Trhové ceny elektriny naďalej klesajú. Kým pred týždňom elektrina na pražskej burze stála ešte niečo vyše 1 000 eur za megawatthodinu, dnes si ju možno kúpiť za zhruba 600 eur za megawatthodinu.

Cena tak za necelý týždeň klesla o približne 40 %. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v stredu predávala za 603 eur za megawatthodinu.

Rapídny pokles cien elektriny pripisujú analytici vyjadreniam predstaviteľov Európskej komisie a štátov Európskej únie, ktorí plánujú na buducotýždňovom stretnutí rekonštruovať európske energetické trhy. Posvietiť si chcú na trhových špekulantov.

Rastúce ceny energií sa nepáčili ani ľuďom, ktorí zvažovali nákup elektromobilu. Nedávny prieskum, o ktorom sme informovali v samostatnom článku, zistil, že aktuálne je najväčšou bariérou pred kúpou elektromobilu práve rastúca cena energií. Predbehla tak aj neslávne známu vyššiu obstarávaciu cenu.

Cena klesla takmer o polovicu

V piatok sa na pražskej burze predávala za vyše tisíc eur za megawatthodinu. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 1 001 eur za megawatthodinu, čom sme informovali v samostatnom článku.

Ja od začiatku roka hovorím ministrovi Sulíkovi, že to treba riešiť. Že firmy nemôžu mať desaťnásobne, päťnásobne vyššie ceny elektriny. Stále rozpráva o tom, že to je trh. Ja si myslím, že v tejto situácii by mal štát zaviesť všeobecný hospodársky záujem, prikázať výrobu elektriny, prikázať dodávky, stanoviť ceny a nielen pre domácnosti, ale aj pre verejné inštitúcie, pre školy, nemocnice. Ja navrhujem to, aby naozaj tento všeobecný hospodársky záujem sa aplikoval na celý trh s elektrinou, pretože ten trh sa úplne zrútil. To proste tá elektrina, ktorá sa tu vyrobí za 50 eur za megawatthodinu a dodá sa do vedľajšej dediny, medzitým virtuálne odíde do Lipska na burzu a tam zdražie na 900 a dodá sa za 900 eur,“ povedal v diskusnej relácii TA3 V politike Kremský.

Minulý pondelok (22.8.2022) sa pritom cena pohybovala na úrovni 656 eur za megawatthodinu. Cena elektriny kontinuálne rástla celý minulý týždeň.

Ceny plynu klesajú tiež

Podobne sú na tom aj trhové ceny plynu. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za takmer 231 eur za megawatthodinu. Pred týždňom hodnota plynu na spomínanom trhu pritom dosahovala ešte rekordné hodnoty na úrovni zhruba 313 eur za megawatthodinu.

Navyše, nedávno premiér Eduard Heger spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim oficiálne otvorili prepojovací plynovod Poľsko – Slovensko, ktorý zabezpečí diverzifikáciu v dodávkach plynu.

Zároveň napĺňame plynové zásoby. Do plného stavu nám chýba zhruba 8 TWh, teda približne 700 miliónov metrov kubických plynu, pričom do konca roka máme dostať 900 miliónov metrov kubických. Aktuálne je pomer stavu plynu k ročnej spotrebe z roku 2021 na úrovni 57 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú