Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elektrina naďalej láme rekordy. V piatok sa na pražskej burze predávala za vyše tisíc eur za megawatthodinu. Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za 1 001 eur za megawatthodinu.

V pondelok sa pritom cena pohybovala na úrovni 656 eur za megawatthodinu. Cena elektriny kontinuálne rástla celý minulý týždeň.

Rekordné hodnoty dosahujú aj ceny plynu. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) sa plyn predáva aktuálne za takmer 313 eur za megawatthodinu.

Ide o nový historický rekord. Pred týždňom sa pritom dal plyn na spomínanom trhu kúpiť za necelých 246 eur za megawatthodinu.

Rakúsko už proti vysokým cenám bojuje

Rakúska spolková krajina Viedeň navrhuje akýsi „ochranný štít“ na celoštátnej úrovni súvisiaci so zvýšenými cenami elektrickej energie. Ako referuje web kuriet.at s odvolaním sa na agentúru APA, takýto „ochranný štít“ by mohol predstavovať až desať miliárd eur.

Viedenský radca pre financie Peter Hanke tvrdí, že tento krok je potrebný, pretože v súčasnosti sa na burze za elektrinu požadujú „mesačné ceny“. Obzvlášť postihnutá je podľa neho tamojšia energetická spoločnosť Wien Energie, keďže jej vlastná produkcia je nižšia. Ochranný štít by mohol pomôcť i ďalším podobným firmám.

Spolkové krajiny ako Tirolsko či Vorarlbersko, ktoré by si na rozdiel od Viedne sami dokázali vyrobiť viac energie, by neboli až také zasiahnuté. Viedeň je však nútená nakupovať viac elektriny. Hanke vraví, že ochranný štít je „úplne normálny proces“, keďže zábezpeky sú vždy potrebné pri už uzatvorených budúcich transakciách a cena elektrina „explodovala smerom nahor“.

Wien Energie tvrdí, že až donedávna sama dokázala uspokojovať dopyt, no už nedisponuje „bezpečnosťou v oblasti plánovania“ a dostala sa do bodu, keď potrebuje „celoštátne riešenie“. Wien Energie však uvádza, že je ekonomicky zdravá spoločnosť, ktorá nedosahuje žiadne straty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú