Aktualizované 22. februára 2024

Po dlhých 17 rokoch fungovania 3G sieť od Orangeu definitívne skončila. O úplnom vypnutí siete informovalo Živé.sk. Staršia technológia v noci skončila v mestách Michalovce, Snina, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Bardejov, Čierna nad Tisou, Humenné, Medzilaborce. Vypnutie sa týka aj okolitých obcí.

Pôvodný článok:

Už len posledný mesiac môžu zákazníci Orangeu používať 3G sieť. Mobilná dátová sieť tretej generácie slúžila zákazníkom od roku 2006. Medzičasom ju plnohodnotne nahradila novšia 4G a najmodernejšia 5G sieť a práve na rozvoj týchto sa chce operátor strategicky zamerať.

Už len posledný mesiac môžu zákazníci Orangeu používať 3G sieť. Mobilná dátová sieť tretej generácie slúžila zákazníkom od roku 2006. Medzičasom ju plnohodnotne nahradila novšia 4G a najmodernejšia 5G sieť a práve na rozvoj týchto sa chce operátor strategicky zamerať.

Najmodernejšou 5G sieťou pokrýva Orange aktuálne už 65,6 % populácie Slovenska v 584 mestách a obciach a pokračuje v jej rozširovaní aj naďalej. Od spustenia 5G siete v máji 2021 v nej kontinuálne narastá objem zákazníkmi prenesených dát. Pre zachovanie vysokej úrovne zákazníckej skúsenosti, hlavne pokiaľ ide o dostupnosť a rýchlosť pripojenia, je preto rozširovanie pokrytia a priebežné posilňovanie jej celkovej kapacity nevyhnutné.

Pôvodný článok

Orange oznámil, že výrazne urýchli plány na úplné vypnutie svojej 3G siete na Slovensku. Posledný 3G vysielač u nás vyplne už na konci budúceho roka, teda k 31. decembru 2023.

Hoci 3G možno na displeji svojho mobilu mimo najväčších miest vidíš stále pomerne často, vypínanie týchto sietí je plánované takmer v celej Európe a u nás k nemu taktiež pristúpia všetci operátori. V susednom Česku alebo Nemecku sa tak dokonca už stalo.

Operátori totiž potrebujú uvoľniť frekvencie používané sieťami tretej generácie pre budovanie 4G a 5G. „Vypnutie sietí starších generácií umožní Orangeu sústrediť sa na novšie typy sietí, ktoré zákazníkom prinesú vyššiu kvalitu a lepšiu používateľskú skúsenosť. Vďaka vylepšeným parametrom 4G siete a budovaniu 5G siete bude schopný poskytovať zákazníkom ešte kvalitnejšie služby a dátovo náročnejšie IoT riešenia,“ píše Orange v tlačovej správe.

„3G sieť, ktorá je dostupná pre 95 % populácie, využíva stále menej zákazníkov, dokonca menej ako sme očakávali. V súvislosti s ďalším rozširovaním 5G siete nám vypnutie 3G siete dáva jedinečnú príležitosť sústrediť sa na budovanie tej najlepšej 5G siete na Slovensku. Vďaka skoršiemu vypnutiu 3G siete sa nám naskytne výborná príležitosť posilniť 5G sieť o pásmo z 3G siete a akcelerovať tým našu 5G stratégiu, ktorá, veríme, bude prínosom pre všetkých našich zákazníkov,“ hovorí Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

Orange chce využiť najmä 2100 Mhz pásmo z 3G, ktoré budú po novom vysielať rýchlejšie 5G BTS stanice. Ostatné spektrá rozdelí pre 4G/LTE sieť. Paradoxne, pomalšiu 2G sieť plánuje Orange vypnúť medzi rokmi 2028 -2030, jej výhodou je však najväčšie pokrytie pre volania, čo je dôležité aj z pohľadu dostupnosti núdzových liniek 112 a podobne.

Budovanie sietí ide rýchlo

Orange tiež spresnil, že jeho 5G sieť je aktuálne dostupná pre 25,2 % populácie Slovenska v 140 mestách a obciach. Do konca roka 2023 chce operátor toto číslo minimálne zdvojnásobiť. Ďalšie rozširovanie vysokorýchlostnej 5G siete má byť zamerané primárne na mestá a lokality s potenciálom pre biznisových zákazníkov s cieľom maximalizovať jej dostupnosť pre čo najširšiu škálu používateľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú