Modernizácia technológií a sietí sa zastaviť nedá a väčšinou# keď príde niečo nové, to staré musí chtiac či nechtiac zaniknúť. Ako informoval portál GizChina, tento princíp sa chystajú uplatniť aj Nemci, do roku 2022 tamojší operátori úplne odstavia 3g mobilnú sieť.

Maximálna teoretická prenosová rýchlosť je v prípade 3G sietí 14,4 Mbps, čo je už v porovnaní s modernejším 4G alebo prichádzajúcim 5G pomerne slabé.

Aj preto sa operátori v Nemecku rozhodli do roku 2022 3G úplne vypnúť a prenechať ich spektrum pre 4G a 5G siete. Používatelia, ktorí však nedisponujú zariadeniami s podporou dvojice modernejších štandardov, sa budú musieť uspokojiť s ešte pomalším 2G pripojením.

Ako informoval nemecký Telekom na svojom webe, ružový operátor by mal plnohodnotne nahradiť celú 3G sieť 4G vysielačmi do konca leta 2021. Neskôr by sa k nemu mali pridať aj operátori ako Telefonica Deutschland a nemecký Vodafone.

Ceny internetových služieb zostanú nezmenené, zlepšiť by sa však určite mali prenosové rýchlosti.

Podobný postup vypínania 3G sietí sa bude aplikovať aj globálne, oficiálne stanoviská už poskytli operátori v Indii, Španielsku či v USA.

Zdroj: GizChina, Telekom

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú