Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

 

Ubehlo len niekoľko hodín od toho, čo sme informovali o 11 minútovom videu od Microsoftu, ktorým láka na nový Windows. Celý technologický svet zároveň v napätí očakáva, čo gigant predstaví už 24. júna, ako inak, o jedenástej hodine východného času.

Mnohí totiž veria, že Microsoft po šiestich rokoch upustí od zaužívanej „desiatky“ a predstaví Windows 11, a to aj napriek tomu, že v minulosti sme aj my niekoľkokrát započuli klebety o kontinuálnom vylepšovaní aktuálneho operačného systému.

V jednoduchosti povedané, Windows 10 mal byť posledným systémom Microsoftu, ktorý sa mal skrz väčšie či menšie aktualizácie donekonečna vylepšovať. Nedávne náznaky Windowsu 11 a najnovšie informácie v oficiálnej dokumentácii Microsoftu však naznačujú, že aj Windows 10 má pravdepodobne svoj dátum spotreby.

Screenshot/Docs Microsoft

Ten má byť 14. októbra 2025. Ako totiž informuje portál TechRadar, Microsoft plánuje podporovať desiatku ešte aspoň nasledujúce štyri roky, a to už zaužívanými dvomi aktualizáciami ročne. Podpora potom skončí po uvedenom dátume, a to nielen pre jeden konkrétny build, ale pre celú radu edícií Windows 10 Home, Pro, Pro Education a Pro for Workstations.

Keď sa obzrieme do minulosti, Microsoft už spravidla necháva používateľom určitý čas k prechodu na najnovšiu verziu. Učinil tak napríklad aj pri Windowse 7, ktorý mnohí neopustili práve kvôli tragickému Windows 8. Ako vieme, Microsoft ukončil podporu sedmičky začiatkom minulého roka.

Podobný scenár teda môže postretnúť aj aktuálne najrozšírenejšiu desiatku. Ako sa však spoločnosť definitívne rozhodne uvidíme už zanedlho počas oficiálneho odhalenia nového Windowsu koncom júna.

Zdroje: Microsoft, TechRadar

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú