Bitcoin aj ďalšie kryptomeny sa po niekoľkých pokojných dňoch v utorok predpoludním opäť dostali pod veľký tlak. Cena najväčšej a najznámejšej virtuálnej meny klesla pod 33 000 USD (27 133,70 eura).

Podľa expertov dôvodom výpredaja je zrejme fakt, že americkí vyšetrovatelia dokázali získať naspäť bitcoiny zaplatené hekerom, ktorí zaútočili na prevádzkovateľa jedného z najväčších ropovodov v USA. To zjavne naštrbilo imidž kryptomien, o ktorých sa tvrdí, že kryptomenové transakcie sú vďaka anonymite imúnne voči zásahom štátu.

Navyše, bývalý americký prezident Donald Trump označil bitcoin za podvod. Bitcoin sa okolo 11.00 h SELČ podľa CoinMarketCap predával so stratou takmer 9 % po 32 910,79 USD. Ethereum kleslo o 8,8 % na 2510,90 USD. Cena bitcoinu od začiatku roka prudko kolíše. V apríli sa dostala na nový rekord takmer 65 000 USD.


V polovici mája sa dostala pod veľký tlak a padla takmer na 30 000 USD. Májový výpredaj spustili vyjadrenia šéfa Tesly Elona Muska, ktorý na Twitteri 12. mája uviedol, že Tesla prestáva prijímať bitcoiny pri platbách za svoje elektromobily.

Dôvodom mala byť vysoká spotreba elektriny pri ťažbe bitcoinu a jej negatívne environmentálne následky. Tesla pritom ohlásila akceptáciu bitcoinu len necelé dva mesiace predtým. Muskove tweety boli príčinou oslabenia aj koncom minulého týždňa.

Tlak na bitcoin a ďalšie kryptomeny zvýšili opatrenia Číny, ktorá zakázala finančným inštitúciám a sprostredkovateľom platieb poskytovať služby súvisiace s transakciami s kryptomenami. Čína pokračovala vo svojom ťažení proti kryptomenám aj počas uplynulého víkendu, keď čínska platforma Weibo, podobná Twitteru, zablokovala množstvo účtov týkajúcich sa kryptomien.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú