Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Určite si sa už stretol so situáciou, kedy ti na veľkom koncerte, futbalovom zápase alebo inom mieste so stovkami či tisíckami ľudí nefungoval mobilný internet alebo padali hlasové hovory, hoci displej telefónu hlásil plný signál a pripojenie do 4G siete.

Dôvod je jasný, v lokalite sa skrátka nachádzalo príliš veľa koncových zariadení, ktorých majitelia chceli využívať internet a vysielače v okolí takýto objem požiadaviek nedokázali zvládnuť. Je to rovnaké, ako keď na Wi-Fi v kancelárii alebo doma príliš veľa počítačov a každý by rád sledoval minimálne Full HD video.

Návšteva pápeža môže byť rovnaký problém

Slovensko v nadchádzajúcich dňoch čaká udalosť, kde budú desaťtisíce ľudí, už v najbližších dňoch. Od 12. do 15. septembra 2021 totiž na Slovensko pricestuje Pápež, ktorý navštívi Bratislavu, Košice a Šaštín. 4ka už oznámila, že sa cíti byť pripravená.

 „Návšteva pápeža na Slovensku je výnimočná udalosť, a preto sme pristúpili k posilneniu a rekonfigurácii sieťových komponentov všade tam, kde predpokladáme zvýšenú hlasovú a dátovú prevádzku,“ hovorí Pavel Ďurík, hovorca 4ky a dodáva: „Veríme, že aj vďaka tejto našej snahe sa budú môcť veriaci podeliť s blízkymi o tento jedinečný zážitok.“

Štvrtý mobilný operátor posilnil kapacitu siete pre telefonovanie v Bratislave, Prešove a Košiciach. V Šaštíne, na mieste konania Svätej omše na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni, dokonca postaví dočasný prenosný mobilný vysielač, používaný aj pri hudobných festivaloch a iných verejných podujatiach, za účelom posilnenia dátovej a hlasovej kapacity siete.

AKTUALIZOVANÉ 19:24:

Posilnenie siete na miestach verejných zhromaždení a v ich okolí pre TASR potvrdil aj hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. „Zároveň máme pripravený aj extra mobilný vysielač v Košiciach a dva extra mobilné vysielače v Šaštíne, kde sa očakáva najvyššia účasť návštevníkov,“ poznamenal Korec.

Hovorkyňa O2 Tereza Molnár pre TASR takisto uviedla, že pre návštevu pápeža operátor posilnil sieť tam, kde sa hlava cirkvi má stretnúť s návštevníkmi. „Týmto posilnením o mobilné BTS stanice chceme minimalizovať riziko preťaženia sietí z dôvodu veľkej koncentrácie ľudí na malom priestore, ktoré je s takýmito podujatiami často spojené,“ vysvetlila Molnár a spresnila, že ide o lokality Prešova, Košíc, Šaštína a Bratislavy.

Hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová pre TASR uviedla, že operátor posilnil svoje siete na všetkých existujúcich staniciach v oblastiach, ktoré navštívi pápež. Takisto nainštaloval na miestach, kde budú masové liturgické podujatia (štadión v Košiciach, športová hala v Prešove a Šaštín), špeciálne dočasné základňové stanice, aby sa zabezpečila bezproblémová konektivita. „Zároveň v rámci partnerstva zabezpečujeme v lokalite Šaštín aj komplexné vybudovanie infraštruktúry, ako fyzickej, tak aj celkové zabezpečenie internetovej konektivity pre usporiadateľa prostredníctvom Wi-Fi a lokálnej dátovej siete,“ dodala Piskunová s tým, že tie zabezpečia internetovú konektivitu pre presscentrum aj pre organizačný štáb usporiadateľa.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú