Ochrana osobných údajov na Slovensku je na žalostnej úrovni. Úrad ochrany osobných údajov (ÚOOÚ) kolabuje, legislatíva pred rokmi zaspala a nikomu sa ju nechce aktualizovať. Čelíme fundamentálnym problémom, ktoré potrebujeme okamžite riešiť, aby sa zabezpečili bezpečnosť a komfort obyvateľov.

Pre FonTech.sk na otázky odpovedal advokát Jakub Berthoty, ktorý je zakladateľom prvého právneho butiku zameraného na technológie a súkromie na Slovensku Dagital Legal. Pýtali sme sa ho na povinnosti ÚOOÚ a na to, ktoré z nich si orgán plní. Zisťovali sme aj, ako sa môžu Slováci brániť pred zneužitím dát a aké právne kroky v takejto situácii dávajú zmysel.

Jakub Berthoty

Jakub Berthoty je autorom a realizátorom myšlienky advokátskej kancelárie úzko špecializovanej na oblasť súkromia a technológií. V minulosti pracoval v medzinárodnej kancelárii Kinstellar a študoval v Bratislave a Londýne.

Kanceláriu Dagital Legal založil v roku 2017. Ide o celkom prvý právny butik na Slovensku v danej sfére špecializácie. Medzi klientov kancelárie patria rastúce technologické, ale aj etablované a regulované spoločnosti.

V rozhovore sa dozvieš:

  • Prečo ÚOOÚ kolabuje a kto za to nesie zodpovednosť
  • V čom tento orgán zaostáva za európskymi ekvivalentami
  • Prečo Slováci v GDPR predpisoch vidia nepriateľa
  • Ako v praxi postupovať, ak niekto zneužil tvoje osobné údaje
  • Akým spôsobom weby a služby najčastejšie porušujú GDPR a ePrivacy predpisy

Čo môžu Slováci urobiť, ak na internete nájdu zverejnené svoje citlivé údaje?

Môžu si u prevádzkovateľa webstránky alebo profilu uplatniť práva dotknutých osôb podľa GDPR, najmä právo na výmaz a právo namietať. Môžu sa obrátiť na Úrad na ochranu osobných údajov SR alebo na súdy. V extrémnych prípadoch možno zvážiť aj trestné oznámenie.

Na Slovensku existuje Úrad ochrany osobných údajov (ÚOOÚ). Nedávno sme informovali, že je pred kolapsom. Aké povinnosti by si mal tento orgán plniť?

Tento článok je dostupný členom Fontech PREMIUM

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP