Morské dno môže skrývať kľúč k novej liečbe rakoviny. Tam sa ukrýva zvláštny tvor, ktorý by sa mohol zaradiť medzi najväčších spojencov v boji proti rakovine. Nedávna štúdia poukázala, že morské uhorky produkujú špeciálnu cukrovú zlúčeninu, ktorá dokáže účinne blokovať enzým Sulf-2, ktorý je zodpovedný za šírenie rakoviny. Na tému upozornil portál Interesting Engineering.

Nielen pochúťka, ale aj účinný bojovník

Holotúrie, známejšie ako morské uhorky aj napriek svojmu nevábnemu výzoru sú v poslednej dobe často vyhľadávané, keďže v niektorých ázijských krajinách sú podávané ako pochúťka. Výskumný tím z University of Mississippi, známej ako Ole Miss, v spolupráci s Georgetown University však objavili, že pre niektorých delikatesa obsahuje aj unikátnu zlúčeninu, ktorá by mohla zachrániť životy.

Podľa hlavnej autorky štúdie a doktorandky Marwy Farrag z Katedry biomolekulárnych vied na UM ide o látku, akú bežne u iných organizmov nenájdeme. Aby sme pochopili, prečo je tento objav dôležitý, treba vedieť niečo o glykánoch.

Sú to malé, vlasom podobné štruktúry na povrchu buniek, ktoré uľahčujú komunikáciu medzi bunkami, imunitné odpovede aj rozpoznávanie patogénov. Pri rakovine však niektoré enzýmy, ako napríklad Sulf-2, dokážu práve tieto štruktúry meniť a vytvárať tak prostredie priaznivé pre šírenie nádoru.

morská uhorka
Unsplash

„Bunky v našom tele sú v podstate pokryté ‘lesom’ glykánov. A enzýmy menia funkciu tohto lesa, v podstate prerezávajú jeho listy. Ak dokážeme tento enzým inhibovať, teoreticky bojujeme proti šíreniu rakoviny,“ vysvetlil Vitor Pomin, profesor farmakognózie.

Výskum spojil špecialistov na hmotnostnú spektrometriu, biochémiu, inhibíciu enzýmov a výpočtové modelovanie. Výsledkom bolo zistenie, že cukrová zlúčenina známa ako fukozylovaný chondroitín sulfát, ktorá bola extrahovaná z morskej uhorky (Holothuria floridana), účinne blokuje enzým Sulf-2.

Na rozdiel od iných látok, ktoré tento enzým blokujú, nemá zlúčenina z morskej uhorky vedľajší účinok v podobe zhoršeného zrážania krvi.

„Ak liečite pacienta molekulou, ktorá blokuje zrážanie krvi, jedným z možných vedľajších účinkov je nekontrolované krvácanie. Je teda veľmi sľubné, že táto konkrétna molekula tento efekt nemá,“ profesor Robert Doerksen z odboru medicínskej chémie.

Problémom je ich množstvo

Okrem bezpečnosti je veľkým plusom aj pôvod. Morské uhorky predstavujú prírodný a čistejší zdroj, čo je obrovská výhoda oproti súčasným liečivám na báze sacharidov, ktoré sa často vyrábajú z tkanív ošípaných. Chemická syntéza je totiž drahá a zložitá, pričom zvieracie zdroje môžu niesť riziko prenosu vírusov alebo iných nežiaducich činiteľov.

Otázkou zostáva, ako objav preniesť z laboratória do reálneho využitia, pretože ich množstvo nestačí na masovú produkciu liekov. Vedci preto plánujú vytvoriť syntetickú verziu tejto cukrovej zlúčeniny, ktorú by mohli ďalej testovať na zvieracích modeloch.

„Jedným z problémov pri vývoji tohto liečiva bude nízky výťažok, pretože nemôžeme získať tony a tony morských uhoriek. Musíme nájsť chemickú cestu a keď ju vyvinieme, môžeme začať aplikáciu na zvieratách,“ dodal Pomin.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP