Zdanenie mäsa je myšlienka, ktorá v posledných rokoch naberá na popularite, hoci stále vyvoláva ostré diskusie. Zástancovia argumentujú, že by mohlo prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov, zlepšeniu verejného zdravia a zvýšeniu životnej úrovne zvierat v priemyselných chovoch. Kritici však tvrdia, že by to bolo neférové voči nízkopríjmovým rodinám a narušilo by to osobnú slobodu spotrebiteľov.

Zníženie spotreby mäsa je považované za jednu z kľúčových stratégií na boj proti klimatickým zmenám. Podľa odhadov sa produkcia živočíšnych produktov podieľa na 11 až 17 % celosvetových emisií skleníkových plynov. Okrem environmentálneho dopadu je konzumácia červeného mäsa spájaná so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a rakoviny, čo znamená, že obmedzenie jeho spotreby by mohlo priniesť aj zdravotné benefity. Na tému upozornil portál IFLScience.

Dane ako nástroj na zmenu správania

Použitie daní na zmenu spotrebiteľského správania nie je novým konceptom. V minulosti sa vyššie dane uplatnili na cigarety, alkohol či sladené nápoje s cieľom obmedziť ich spotrebu. Napríklad v kalifornskom meste Berkeley zaviedli v roku 2015 vysokú daň na sladené nápoje, čo viedlo k poklesu ich predaja o 9,6 % už v prvom roku.

rakovina, červené mäso
Pexels (Úprava redakcie)

Podobné modely by sa mohli aplikovať aj na mäso. Výskum z roku 2018 naznačuje, že daň na mäso by mohla celosvetovo zabrániť viac ako 220 000 úmrtiam ročne a ušetriť viac ako 40 miliárd dolárov na zdravotnej starostlivosti. Okrem toho by zavedenie uhlíkovej dane na potraviny s vysokou ekologickou stopou, ako je mäso, mohlo znížiť emisie až o 1,1 miliardy ton ročne.

Niektoré krajiny v Európe, ako Dánsko, Švédsko a Nemecko, už začali skúmať možnosti zdanenia mäsa. Avšak tento krok sa stretáva s odporom zo strany mäsiarskeho priemyslu a farmárov, ktorí tvrdia, že by výrazne poškodil ich ekonomiku.

Ekonomická záťaž alebo nevyhnutná zmena?

Jedným z hlavných argumentov proti zdaneniu mäsa je jeho vplyv na nízkopríjmové domácnosti. Kritici varujú, že už dnes mnohé rodiny zápasia s rastúcimi cenami potravín a daň na mäso by ich mohla ešte viac zaťažiť. Na druhej strane, výskum ukazuje, že je možné navrhnúť daňový systém tak, aby zohľadňoval sociálne slabšie skupiny a minimalizoval ich finančné zaťaženie.

 

Copilot Designer

Ďalším problémom je odpor verejnosti. Podľa štúdie v Nemecku je pre ľudí oveľa presvedčivejším argumentom ochrana zvierat než klimatická zmena. Preto môže byť pre politikov ťažké presadiť takúto daň na základe ekologických dôvodov.

Napriek tomu niektoré výskumy naznačujú, že odmietanie takýchto zásahov je často len dočasné. „Ľudia očakávajú, že vlády budú konať v záujme globálneho dobra. Naša štúdia ukazuje, že prípadná negatívna reakcia na nepopulárne opatrenia by bola len krátkodobá, ak by existovala dostatočne silná argumentácia,“ uviedla Laura Wellesley, vedúca autorka výskumu z Chatham House.

Aj keď cieľom nie je globálna vegetariánska revolúcia, obmedzenie nadmernej konzumácie mäsa by mohlo mať zásadný vplyv na životné prostredie aj verejné zdravie. Zostáva však otázne, či je spoločnosť na takýto zásah pripravená a aký vplyv by mala daň na bežných ľudí.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP