Tím vedcov z MIT nedávno identifikoval komplexné molekuly s obsahom uhlíka v obrovskom vesmírnom oblaku plynu a prachu vzdialenom stovky svetelných rokov. Tento prelomový objav prináša nové indície o možnom pôvode života na Zemi, ktorý mohol mať základ už v hlbokom vesmíre, dávno pred vznikom našej slnečnej sústavy. Na tému upozornil portál ScienceAlert.

Stavebné kamene života

Molekula nazývaná pyren, ktorú vedci objavili, patrí medzi polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH) – skupinu zložitých organických zlúčenín známych svojou odolnosťou a schopnosťou prežiť drsné podmienky vesmíru. PAH, zložené z atómov uhlíka a vodíka, sú základnými stavebnými kameňmi organickej chémie a možno aj predchodcami molekúl, ktoré umožnili život na Zemi.

Midjourney

Pyren je však pre klasické metódy veľmi ťažko detekovateľný. Preto vedci použili tzv. stopovaciu molekulu, konkrétne 1-cyanopyren, ktorý vzniká reakciou pyrenu s kyanidom – látkou bežnou v medzihviezdnom priestore.

Pomocou jedného z najcitlivejších rádiových teleskopov na svete, teleskopu Green Bank v Západnej Virgínii, sa tímu podarilo detegovať prítomnosť 1-cyanopyrenu v molekulárnom oblaku TMC-1, nachádzajúcom sa v súhvezdí Býk. Tento spôsob detekcie umožňuje nepriamo odhadnúť množstvo samotného pyrenu, ktorý by inak zostal neviditeľný.

Vznik prvých organických zlúčenín

Objav pyrenu v oblaku TMC-1 je mimoriadne významný, pretože naznačuje, že podobné komplexné molekuly, odolné voči extrémnym podmienkam vesmíru, mohli prežiť aj formovanie našej slnečnej sústavy. Predpokladá sa, že tieto molekuly prispeli k vzniku prvých organických zlúčenín, ktoré sa mohli následne vyvinúť do primitívnych biologických foriem. Tento objav posilňuje teóriu, že základné stavebné molekuly života na Zemi môžu pochádzať z medzihviezdneho priestoru, a teda môžu byť rozšírené aj mimo našej sústavy.

M. WEISS / CENTER FOR ASTROPHYSICS | HARVARD & SMITHSONIAN

Dôležitou podporou pre túto teóriu sú aj výsledky z minulého roka, keď bol pyren objavený v odobratých vzorkách z asteroidu Ryugu. Odborníci predpokladajú, že niektoré z týchto molekúl pochádzajú práve z chladných medzihviezdnych oblakov, ktoré predchádzali vzniku našej sústavy. Fakt, že pyren dokáže prežiť radiačné podmienky, ktoré vznikajú pri zrode hviezd, je pre pochopenie formovania života zásadný.

Objav tiež nadväzuje na predchádzajúce identifikácie chiralnych molekúl v medzihviezdnom priestore, čo sú zlúčeniny kľúčové pre evolúciu života. Veda tak stále viac potvrdzuje, že niektoré zo základných molekúl, potrebných pre život, mohli na Zem doraziť z kozmu. Tento pohľad dáva vznik života na Zemi do širšieho kontextu vesmíru a možno odpovedá na otázku, prečo sa prvé organizmy na našej planéte objavili tak relatívne skoro po jej ochladení.

Koncepty generačných lodí a vesmírnych kolónií NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú