Zákazníci operátora Skylink sa od dnešného dňa môžu stretnúť s novým upozornením, v ktorom operátor vyzýva na preladenie vybraných programov. Upozornenie sa týka mnohých obľúbených slovenských kanálov, ktoré budú musieť niektorí diváci Skylinku ručne preladiť na nové parametre.

Končí sa životnosť, bude treba preladiť

Skylink kvôli končiacej životnosti satelitu Astra 3B, cez ktorý u nás šíri časť svojho vysielania, prechádza na nové vysielacie kapacity s frekvenciu 12 265 MHz. Operátor upozorňuje, že väčšina divákov zmenu vôbec nepocíti, keďže nové vysielacie parametre sa im aktualizujú automaticky. Nové parametre budú automaticky nastavené všetkým divákov, ktorí majú prijímače s funkciou FastScan. Ako zistiť, či je prijímač vybavený funkciou FastScan približujeme nižšie v článku.

Diváci, ktorí funkciu FastScan nemajú, budú musieť nové parametre nastaviť ručne. Zmena sa týka tuzemských kanálov Dajto HD, JOJ 24 HD, JOJ HD, JOJ Šport HD, Jojko, Markíza Krimi HD, Nova International, Nova Sport 1, Plus HD a Šláger Muzika.

Viasat Crime nová TV stanica
Unsplash (úprava redakcie)

Zákazníci Skylink sa pri sledovaní týchto kanálov od dnes 22. októbra môžu stretnúť s výzvou na preladenie. Nové parametre nie je potrebné zadať okamžite, na starej frekvencii budú funkčné do 3. decembra tohto roka. Následne ich vysielanie nahradia statické obrazovky s informáciou o vysielaní na novej frekvencii.

Ako zistiť, či má prijímač funkciu FastScan

To, či je váš satelitný prijímač vybavený funkciou automatického ladenia a usporiadania programov FastScan, spoznáte najlepšie podľa návodu k obsluhe. Pokiaľ ho však už nemáte, postupujte takto:

Pustite si televízor a porovnajte, či sa vybrané programy vyskytujú na rovnakých predvoľbách, ako je uvedené tu:

5 – CANAL+ Action
6 – CANAL+ Sport
7 – 
CANAL+ Sport 2
11 – RTVS 24 HD

Pokiaľ ÁNO, váš prijímač JE vybavený funkciou FastScan a nemusíte nič riešiť – naladenie a usporiadanie programov sa vykoná vždy automaticky.
Pokiaľ NIE, váš prijímač touto funkciou vybavený NIE JE – v takom prípade je potrebné pri zmene parametrov ladiť programy manuálne.

Niektoré satelitné prijímače alebo televízory (v prípade CA Modulu v televízore) je nevyhnutné vypnúť pre novú aktualizáciu funkcie FastScan, tzn. zapnutý prijímač je potrebné najskôr vypnúť do pohotovostného režimu na 15 minút a potom znovu zapnúť.

U niektorých starších satelitných prijímačov s funkciou FastScan nemusí automatické preladenie prebehnúť v poriadku, a v takom prípade odporúčame vykonať továrenské nastavenie. Ide o prijímače GoSat, Synaps ZR 300 a 3000, Thomson THS 812. Prijímač Mini Zebra SE by odporúča Skylink reštartovať.

Zdroj: Skylink

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú