Jedna z najväčších rakiet histórii a momentálne najväčšie raketa v skutočnej prevádzke, Falcon Heavy, vyniesla do kozmu najväčšiu sondu svojho druhu. Touto sondou je dlhé roky vyvíjaný a konštruovaný Europa Clipper. Ten, ako naznačuje aj samotný názov, preskúma joviánsky (Jupiterov) mesiac Európa, ktorý sa od mnohých iných planét a planétok líši svojim zložením a povrchom. Vďaka týmto rozdielom je ale ideálnym kandidátom pre nájdenie mimozemského života.

Štart tejto jedinečnej a historicky nesmierne dôležitej sondy sprevádzalo napätie a poriadna úľava, keď zariadenie opustilo nízku obežnú dráhu našej planéty. To však rozhodne neznamená, že už tejto približne 6 ton vážiacej sonde nič nehrozí. V skutočnosti ju čaká ešte veľmi dlhá cesta, ktorej konca a tak aj dosiahnutia cieľového objektu sa dočkáme až okolo roku 2030. Toto čakanie však môže priniesť poznatky, ktoré všetko zmenia.

Ideálny kandidát na hľadanie života

Európa je veľkostne porovnateľná s našim Mesiacom, avšak tam podobnosť takmer končí. Mierna podobnosť je ešte identifikovateľná na ich povrchu, kde sú oba mesiace pustatinami. Avšak kým Mesiac je pokrytý sivým prachom a počas dňa ostrým slnečným žiarením, Európa je pokrytá vrstvou ľadu hrubou neuveriteľných 10 až 30 km. Táto ľadová škrupina je pritom súčasťou čohosi ešte väčšieho – vodnej vrstvy siahajúcej do hĺbky približne 100 km.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia
Zabezpečené šifrovaním
Trust pay
Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú