Kým Joker z roku 2019 sa do histórie zapísal ako obrovské filmové prekvapenie, pokračovanie, na ktoré diváci čakali dlhých päť rokov, si svoj historický zápis vyslúži presne z opačného dôvodu. Joker: Folie à Deux sa s istotou zaradí k najväčším komerčným prepadákom tohto roka a pre konglomerát Warner Bros. Discovery znamená absolútnu pohromu. Variety teraz informuje o zvláštnych praktikách, ktoré jej predchádzali.

S DC nechcel mať nič spoločné

Joker 2 do kín dorazil iba pred týždňom a už teraz je jasné, že ide o finančnú pohromu. Rozpočet oproti prvému filmu totiž takmer 4-násobne narástol a predstavoval až 200 miliónov dolárov, napriek tomu počas úvodného víkendu zarobil iba niečo viac ako 100 miliónov, čo predstavuje jedny z historicky najnižších tržieb v rámci žánru. Film sa tiež stal najnižšie hodnotenou superhrdinskou snímkou vôbec, keď podliezol aj nelichotivý rekord Madame Web.

Môžeme síce namietať, Joker ani jeho pokračovanie zďaleka nezapadajú do šablóny tradičných superhrdinských filmov, nič to ale nemení na skutočnosti, že ľudia boli zvedaví práve na prerod hlavnej postavy Arthura Flecka v ikonického komiksového záporáka. Nič podobné sa ale nestalo. Zdroje blízke Variety hovoria, že film sa vymykal tradičnej produkcii a režisér Todd Phillips počas nakrúcania kompletne ignoroval všetky varovné signály.

Phillips, ktorý sa postaral o prvý diel z roku 2019, chcel Jokera natočiť len v podobe jediného filmu. Obrovský finančný úspech (s rozpočtom približne 65 miliónov zarobil cez miliardu dolárov) viedlo spoločnosť Warner Bros. Discovery k presvedčeniu, že Phillips môže niečo podobné dokázať aj pri pokračovaní.

Joker 2 recenzia
TMDB

53-ročný americký filmár dostal prakticky neobmedzený rozpočet a absolútnu slobodu pri natáčaní. Ignoroval odporúčania Warnerov natočiť film v Londýne a namiesto toho zostal v Los Angeles, kde boli produkčné náklady o 20 % vyššie.

Phillips tiež vôbec nebral do úvahy poznámky a spätnú väzbu od Jamesa Gunna a Petera Safrana, nových lodivodov, ktorí majú na starosť veľký reštart DC univerza. Aj keď filmový Joker od Phillipsa nepatrí do hlavného sveta DC, stále je súčasťou tzv. DC Elseworlds, teda projektov, ktoré sa odohrávajú mimo neho. Sem patria aj Batman s Robertom Pattinsonom či seriálový Tučniak.

Režisér nového Jokera však vyhlasoval, že s DC svetom nechce mať nič spoločné. To vlastne potvrdil aj v čerstvom pokračovaní, v ktorom sa ukázalo, že hlavný hrdina Arthur Fleck v skutočnosti Jokerom vôbec nie je. Podľa mnohých reakcií Phillips týmto zvratom ukázal prostredník komiksovým nadšencom, ktorí dúfali v úplne iné poňatie filmu. Režisér však zabudol, že ľudia pri prvom filme do kina chodili práve kvôli Jokerovi.

Ak by bola jednotka o nejakom narušenom smoliarovi, ktorý trpí duševnou chorobou v neútešnom meste, v kinách by zarobila možno 150 miliónov, ale určite nie miliardu. Ľudia prišli do kina, pretože tým narušeným smoliarom bol práve Joker,“  hovorí jeden zo zdrojov.

Nepočúval obavy štúdia

Ďalší človek priamo z prostredia filmu dodáva, že Todd Phillips bol od začiatku odhodlaný dištancovať sa od DC a mal vlastnú víziu, ako chce pokračovanie poňať. Okrem netradičného muzikálového zasadenia tak odmietal všetky rady a obavy filmového štúdia. Dokonca si režisér aj napriek výhradám Warner Bros. Discovery presadil premiéru na filmovom festivale v Benátkach.

Joker 2 recenzia
TMDB

Todd mal pri všetkom posledné slovo. A vec v tomto biznise sa má tak, že pokiaľ nenačúvate divákom a ignorujete to, čo chcú vidieť, tak narazíte,“ hovorí jeden zo zdrojov priamo z prostredia filmu. Práve to sa aj stalo a Joker: Folie à Deux bude pre Warner Bros. Discovery znamenať obrovskú finančnú stratu.

Variety odhaduje, že kvôli vysokým nákladom a dodatočným nákladom na distribúciu a marketing by musel Joker 2 v kinách zarobiť najmenej 450 miliónov, aby nezostal v strate. Tento scenár je už teraz utópiou a je možné, že Joker už najbližší víkend prekoná negatívny rekord The Marvels v najväčšom prepade návštevnosti komiksovej snímky v kinách.

Hlavní aktéri filmu na čele s Toddom Phillipsom však príliš smútiť nemusia. Už pred prvou klapkou si zabezpečili štedrý honorár – režisér filmu spoločne s Joaquinom Phoenixom dostal každý zhodne po 20 miliónov dolárov, o 12 miliónov si polepšila Lady Gaga.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú