V správe boli použité materiály TASR.

Pavúky nie sú práve najmilšími stvoreniami, ktorých spoločnosť by ľudia aktívne vyhľadávali. Napriek tomu ide o fascinujúce stvorenia, ktoré vedia prekvapiť nejednou záhadou. Podľa nových poznatkov nútia pavúky samce svätojánskych mušiek blikať ako samice, aby prilákali a polapili do siete viac samcov.

Táto zaujímavá manipulácia bola objavená v rámci medzinárodného výskumu, ktorý viedol Taj-čchin Li z Číny. Vedci z rôznych kútov sveta si všimli zvláštne správanie svätojánskych mušiek, keď sa ocitli v pavúčích sieťach. A to, čo zistili, je dosť fascinujúce – pavúky nútia samce, aby blikali ako samice, čím prilákajú ďalších „nešťastníkov“ priamo do ich smrtiacej pasce.

Pixabay

Samce a samice svätojánskych mušiek komunikujú pomocou svetelných signálov, ale robia to iným spôsobom. Samice blikajú pomaly a len jedným svetielkom, zatiaľ čo samce používajú dve svetielka a blikajú v sériách. Lenže v pavúčích sieťach sa zrazu samce správajú ako samice – blikajú len jedným svetielkom, a to pritiahne ďalších samcov, ktorí si myslia, že majú šancu nájsť partnerku.

Vedci skúmali viac než 160 pavúčích sietí a rozdelili ich do štyroch skupín. Do sietí s pavúkmi a blikajúcimi samcami sa chytilo až sedem ďalších samcov. Na porovnanie, v sieťach bez pavúkov alebo bez svietiacich samcov sa chytili maximálne dve svätojánske mušky.

Najzaujímavejšia časť je, že pavúky nijako aktívne nezasahujú do toho, aby samce takto blikali. Zdá sa, že pavúčí jed hrá kľúčovú úlohu – možno bráni kyslíku v prístupe k orgánom, ktoré mušky používajú na svetielkovanie, alebo priamo ovplyvňuje ich nervovú sústavu.

Vedci ešte nemajú všetky odpovede, ale to, čo zatiaľ vedia, je, že tieto pavúky dokážu donútiť svoje obete, aby správali ako návnada pre ďalšiu korisť.

Toto je jeden z mála prípadov v živočíšnej ríši, kde predátor priamo manipuluje správanie svojej koristi, aby získal ďalšie obete. Pavúky, ktoré si takto prilepšia na jedálnom lístku, sú skutoční majstri manipulácie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú