V správe boli použité materiály TASR.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrija Sybihu plánuje Rusko pred zimou útočiť aj na jadrové zariadenia na Ukrajine, pričom vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) na zriadenie neustálych monitorovacích misií v ukrajinských atómových elektrárňach, upozorňuje TASR na základe správy od Reuters.

„Podľa spravodajských informácií Ukrajiny pripravuje Kremeľ pred zimou útoky na dôležité objekty ukrajinskej jadrovej energetiky,“ uviedol Sybiha na sociálnej sieti X. Nespresnil pritom, na základe akých informácií Kyjev dospel k záveru, že Rusko takéto útoky plánuje. Moskva ani MAAE tieto tvrdenia bezprostredne neokomentovali.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak žiadal od medzinárodného spoločenstva rýchlu reakciu na túto hrozbu so slovami, že môžu byť prípravy scenárom jadrovej katastrofy a na takýto teror je nutné ostro reagovať.

Ruské vojská od začiatku invázie často útočia na energetickú infraštruktúru Ukrajiny a to najmä pred zimou v snahe demoralizovať aj civilnú populáciu. Jadrový objekt pod kontrolou Ukrajiny zatiaľ našťastie zasiahnutý nebol, viacero incidentov však bolo zaznamenaných v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej atómovej elektrárne v Európe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú