V tomto texte boli použité materiály TASR.

Napätie v oblasti Stredného východu graduje. V nedeľu došlo k masívnemu útoku proiránskeho hnutia Hizballáh na sever Izraela, čo spôsobilo značné materiálne škody. Z územia Libanonu bolo na izraelské ciele vypálených viac než 100 rakiet, vrátane útokov na vojenský priemyselný komplex v Haife.

Izraelské úrady na základe tejto hrozby okamžite zareagovali zatvorením škôl a iných inštitúcií v oblasti pri hraniciach s Libanonom. Na zasiahnutých miestach zasahujú záchranné zložky, ktoré hasia požiare spôsobené raketami.

Izraelská armáda informovala, že okrem vojenských objektov sa Hizballáh zameral aj na civilné oblasti. Zranenia utrpelo niekoľko osôb, pravdepodobne v dôsledku úlomkov z rakiet, avšak zatiaľ neboli hlásené žiadne obete na životoch.

Podľa agentúry Reuters boli rakety vypálené nielen z Libanonu, ale aj z územia Iraku. Väčšinu z nich však zachytili izraelské systémy protivzdušnej obrany. Situácia v severnom Izraeli zostáva napätá, pričom úrady vyzvali obyvateľov, aby sa vyhli zhromažďovaniu a obmedzili pohyb vonku.

Odveta za izraelský nálet v Bejrúte

Ofenzíva Hizballáhu prišla ako odveta za piatkový izraelský nálet v libanonskom Bejrúte, ktorý si vyžiadal najmenej 31 obetí, vrátane dvoch vysokopostavených členov Hizballáhu. Izraelský útok mal za cieľ tiež ženy a deti, čo ešte viac zhoršilo situáciu v regióne. Predchádzajúci týždeň Hizballáh čelil sofistikovanému útoku na ich členov, pri ktorom explodovali pejdžre, a výsledkom boli desiatky mŕtvych a tisíce zranených.

Izraelská armáda uviedla, že v reakcii na útoky Hizballáhu uskutočnila jeden z najmasívnejších útokov na libanonské územie za posledné obdobie. Počas 24 hodín zasiahla približne 400 objektov militantov vrátane odpaľovacích zariadení rakiet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú