V správe boli použité materiály TASR.

V sobotu prišla z Japonska správa, že firma Icom odmieta spojenie svojich výrobkov s bezdrôtovými zariadeniami, ktoré explodovali počas nedávneho útoku v Libanone. Spoločnosť sa týmto vyhlásením snaží odstrániť akékoľvek pochybnosti o jej zapojení do incidentu, ktorý si získal medzinárodnú pozornosť. O celej situácii informovala agentúra Reuters, ktorú následne citovala aj TASR.

Problém vznikol po tom, ako sa na verejnosť dostali fotografie vysielačiek walkie-talkie, ktoré boli súčasťou výstroja militantného hnutia Hizballáh. Tieto zariadenia explodovali 18. septembra a na ich povrchu bolo jasne viditeľné označenie „ICOM“ spolu s nápisom „made in Japan“. Z toho dôvodu padli podozrenia na japonského výrobcu, ktorý sa rozhodol okamžite reagovať.

„Pravdepodobnosť, že bezdrôtové zariadenia, ktoré vybuchli boli našimi produktami sa vo svetle dostupných informácií javí ako extrémne malá,“ uviedol Icom vo svojom tlačovom vyhlásení.

Nie je pritom ničím novým, že sa v konfliktných oblastiach často používajú falošné produkty, ktoré napodobňujú originálne zariadenia známych značiek. Tento problém zasahuje do bezpečnostných otázok a môže vážne poškodiť reputáciu renomovaných výrobcov. Prípad Icomu by mohol byť ďalším príkladom toho, ako sa vojnové konflikty a nelegálne trhy navzájom preplietajú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú