Vláda Róberta Fica dnes predstavila konsolidáciu verejných financií. Okrem zvýšenia DPH na 23 % sa dočkáme aj zvýšenia diaľničných známok a mýta. O zvýšených cenách informujú Aktuality.

Od budúceho roka si budeme musieť siahnuť hlboko do vrecka. Vodiči si budú musieť priplatiť aj za diaľničné známky. Vláda plánuje ich zvýšenie v rámci konsolidačných opatrení. Cena ročnej známky sa zdvihne na 90 eur, čo predstavuje výrazné zvýšenie oproti súčasnej cene 60 eur. Táto cena však nie je jediným opatrením, ktorá sa dotkne motoristov.

Zvýšenie cien

Minister financií Ladislav Kamenický obhajuje zvýšenie cien diaľničných známok ako nevyhnutnú súčasť konsolidácie verejných financií. Zmeny sa dotknú aj krátkodobých diaľničných známok. Desaťdňová známka zlacnie z 12 eur na 10,8 eur. Naopak, výrazne zdražie jednodňová známka a to z 5,4 eur na 8,1 eur. Mesačná diaľničná známka si zachová svoju cenu na úrovni 17 eur. V roku 2025 sa zvýši aj daň z motorových vozidiel pre osobné vozidlá.

Zmena aj v nákladnej doprave

Zmeny sa netýkajú len osobnej dopravy, ale aj tej nákladnej. Vláda plánuje od júla 2025 zvýšiť aj mýto pre nákladné vozidlá. Podľa Ministerstva financií sa toto dotkne najmä nákladných áut zahraničných dopravcov, ktoré prechádzajú cez Slovensko.

Štát plánuje aj určité úľavy pre slovenských dopravcov. Daň z motorových vozidiel pre nákladné vozidlá by mala byť znížená na minimálne sadzby, čo predstavuje stratu pre štátny rozpočet vo výške 32 miliónov Eur. Táto strata bude kompenzovaná zvýšením dane z motorových vozidiel pre osobné autá podnikateľov, ktoré do rozpočtu prinesie približne 27 miliónov eur.

Ministerstvo financií celkovo navrhlo 17 opatrení, ktoré v budúcom roku zabezpečia príjem do štátneho rozpočtu 2,7 miliardy eur.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú