Hovorilo sa o tom už dávnejšie, teraz sa to stáva skutočnosťou. Netflix na Slovensku zvyšuje ceny predplatného všetkých svojich balíčkov. Stáva sa tak prvý raz od predstavenia služby na Slovensku v januári 2016. Diváci si po novom priplatia 1,50 až 2 eurá na mesiac.

Ponuka zostáva nezmenená, zaplatíme však viac

Ponuka balíčkov Netflixu naďalej zostáva nezmenená. Diváci majú k dispozícii tri verzie predplatného v podobe Basic, Standard a Premium. Jednotlivé balíčky sa od seba odlišujú kvalitou obrazu, rovnako ako počtom zariadení, na ktorých je možné v jednom čase sledovať, prípadne sťahovať obsah.

Pri balíčkoch Basic a Standard si používatelia priplatia 1,50 eura mesačne. Cena Basic po novom predstavuje 9,49 eura (stará cena 7,99 eura), predplatné balíka Standard bude po novom stáť 11,49 eura (po starom  9,99 eura).

FonTech

Najviac si po novom Slováci priplatia pri najvyššom balíčku Premium. Jeho mesačná cena sa zdvíha z 11,99 eura na 13,99 eura. Nové ceny sú už pre nových zákazníkov v platnosti, pre existujúcich predplatiteľov ich bude Netflix dvíhať postupne, pravdepodobne od nasledujúceho fakturačného obdobia.

O zdražovaní Netflixu sme písali ešte na začiatku tohto roka. Otázkou nebolo či, ale kedy služba zdvihne ceny aj u nás, nakoľko na veľkých zahraničných trhoch sa cenovka za posledné roky zvyšovala hneď niekoľkokrát.

Netflix s takmer 280 miliónmi predplatiteľov zastáva jasne dominantnú pozíciu na trhu. Náskok streamovacej služby pred ostatnými hráčmi sa nepáči analytikom, ktorí už dávnejšie upozorňovali, že streamovací gigant si môže robiť, čo sa mu zachce.

Riskantný krok sa vyplatil

Zdvíhanie ceny predplatného nie je prvým nepopulárnym opatrením, ktoré Netflix zaviedol. Streamovacia služba v júli minulého roka na Slovensku pristúpila aj k zákazu zdieľania účtov medzi používateľmi.

V praxi to znamená, že pokiaľ si jeden účet medzi sebou delilo viacero domácností, po novom už im prehrávanie postupne prestalo fungovať. Zákaz zdieľania účtov sa stretol s veľkou vlnou nevôle a množstvo používateľov sa Netflixu na sociálnych sieťach vyhrážalo zrušením účtu.

So Slovákmi Netflix pri zdieľaní účtov vybabral dvojnásobne. Na väčšine trhov totiž uviedol možnosť pridať extra člena navyše za zvýhodnené predplatné. V krajinách, kde extra člena nepridal, zasa pristúpil k zníženiu predplatného. Slováci sa však nedočkali ani jednej varianty, na čo sme upozornili už dávnejšie.

Väčšina nespokojných divákov, ktorých obmedzenie zdieľania účtov zasiahlo, napokon na podmienky Netflixu pristúpila. Nielen u nás, ale tiež vo svete, čo vyústilo v prudký nárast počtu predplatiteľov. Praktiku chcú preto postupne prebrať aj ďalšie svetové platformy, napríklad služba Disney+, ktorá iba nedávno pozmenila svoje používateľské podmienky a zdieľanie účtov chce zamedziť aj na Slovensku.

Netflix na veľkých trhoch tiež čoraz viac experimentuje s reklamou. Namiesto balíčka Basic začína v krajinách ponúkať o niečo lacnejšie predplatné s reklamou. Aj v tomto prípade je iba otázkou času, kedy podobný balíček dorazí aj na Slovensko.Prvým hráčom, ktorý už na našom trhu predstavil predplatné s reklamou, je SkyShowtime a je pravdepodobné, že postupne sa pridajú ďalší.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú